Европа

Най-ожесточената атака срещу Одеса досега: Руснаците унищожиха 60 хил. тона украинско зърно за износ

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Мащабни руски удари по украинските пристанища през последната нощ. В резултат на атаките 60 000 тона зърно, предназначено за износ и съхранявано в пристанището Черноморск, близо до Одеса, са унищожени. Количеството е трябвало да бъде транспортирано през зърнения коридор преди 60 дни. Ще отнеме най-малко една година, за да се възстанови напълно повредената инфраструктура, съобщиха местните власти.

Русия твърди, че удря военни обекти.

Снощи руските въоръжени сили нанесоха мащабен удар с високоточни морски и въздушни оръжия по обекти на военната промишленост, петролната инфраструктура и складове за боеприпаси на украинските въоръжени сили в района на Одеса. Ударена е и военновъздушната база "Канатово". Всички набелязани цели са поразени. Целта на удара е постигната.

Игор Конашенков, говорител на руското Министерство на отбраната

Одеса беше атакувана с различни видове ракети и дронове в най-мащабната атака от началото на войната, уточниха украинските сили. Те са унищожили 23 от общо 32 дрона с експлозиви и 13 от 16-те крилати ракети "Калибър", изстреляни от Русия в Одеска област, където се намират 3 пристанища от изтеклата зърнена сделка. Ранени са най-малко 12 души.

Руските терористи умишлено насочват обстрела си по инфраструктурата, изградена за зърнената сделка, обяви украинският президент Володимир Зеленески, а Световната продоволствена сигурност отново е в опасност. Той посрещна ирландския премиер Лео Варадкар в Киев.

Благодаря ви, че във всички инициативи виждаме и усещаме вашата подкрепа. Подкрепата на вашата страна, която поддържа нашата териториална цялост, суверенитет, позицията ни за Крим, както и формулата за мир.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Междувремeнно голям пожар избухна на военен полигон в източната част на анексирания украински полуостров Крим, което накара властите да наредят евакуацията на повече от 2000 цивилни, съобщи назначеният от Москва местен руски губернатор. Според руски медии е горял склад за боеприпаси. Участък от магистрала, свързващ пристанище Керч в източен Крим със Севастопол на югозапад, е трябвало да бъде затворен заради пожара.