Свят

Военен полигон бе опожарен в Крим, Telegram канал пусна фалшиво "признание" на Украйна (Обновена)

От Euronews България Euronews България
APTOPIX Russia Ukraine War AP (6) Снимка: AP архив

Пожар избухна на военен полигон в анексирания Крим, съобщи руският губернатор. Това накара властите да наредят евакуацията на повече от 2000 цивилни, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

"Планирана е временна евакуация на жителите на четири населени места, прилежащи към военното поле в Кировски район. Това са повече от 2000 души", заяви назначеният от Москва ръководител на Крим Сергей Аксьонов.

Заради пожара беше затворен участък от магистралата Таврида, която пресича полуострова.

На кадри, публикувани в акаунта в Telegram на подкрепяния от държавата вестник "Известия", за които се твърди, че показват картина от пожара, се вижда как в небето се издигат кълба черен дим.

Две руски онлайн медии съобщиха, че детонации са се чували в района в продължение на повече от два часа.

Автобусният трафик по междурегионалните маршрути е бил "временно пренасочен", съобщи в Telegram Николай Лукашенко от транспортното министерство на Крим.

Първоначално агенция Франс Прес, цитирана от БТА, съобщи, че Украйна е поела отговорност  за палежа и цитира думи на Кирило Буданов - началник на украинското военно разузнаване за "успешната операция". 

По-късно агенцията съобщи, че изтегля от емисията си тази информация. Думите, приписвани на Кирило Буданов, са неверни и са били разпространени в неофициален Telegram профил, съобщиха украинските власти, обясни AFP.