Свят

Украйна работи усилено, за да продължи износа на зърно

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украйна "разработва варианти" за "запазване на глобалната ѝ роля като гарант за продоволствената сигурност". Това обяви президентът Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение, акцентирайки на необходимостта украинският износ на храни по море да бъде продължен.

Очевидно е, че руското държавно ръководство се опитва да провокира тези кризи. Без нашия износ дефицитът на световния пазар ще бъде много осезаем, за съжаление. И не само за най-бедните страни. Много други ще го почувстват – от Либия и Египет до Бангладеш и Китай. Работим с нашите партньори, за да предотвратим това. От наша страна разработваме варианти за действия и споразумения, за да запазим световната роля на Украйна като гарант за продоволствената сигурност, морския ни достъп до световния пазар и работните места на украинците в пристанищата и селското стопанство. Борим се за глобалната сигурност и за украинските фермери.

Володимир Зеленски – президент на Украйна 

Зеленски изтъкна и факта, че са открити западни компоненти в иранските дронове, с които Русия атакува украинските градове.

Според него всеки такъв факт ще бъде аргумент в подкрепа на украинската позиция, че съществуващите санкции и натиск срещу Русия са недостатъчни.

Началникът на президентската администрация Андрий Ермак показа снимка на карбуратор от двигателя на един от иранските дронове "Шахед", на който пише "Произведено в Ирландия". Той бил използван при атаката срещу град Николаев.

Във вторник Русия предприе масирани атаки като отмъщение за удара по Кримския мост. По Одеса и Николаев бяха изстреляни множество крилати ракети и дронове, които нанесоха щети на пристанищна инфраструктура.