Икономика

Зърнопроизводител: Въпреки края на зърнената сделка, продукцията трябва да стига до нуждаещите се

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Това, което видяхме през последните два дни след като Русия прекрати зърнената сделка е колко е чувствителен пазарът. Това каза в ефира „Добро утро, Европа“ Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Борсите реагираха автоматично и те реагираха с вдигане на цените с 4-5€. Едва ли има някой, който би могъл да прогнозира как ще се развият нещата сега, но един от основните въпроси е дали Русия ще продължи да отстоява тази своя позиция и доколко останалите страни, които участват в зърнената сделка ще бъдат готови на компромиси, за да продължи тази сделка, коментира Радостина Жекова.

Истината е, че продукцията, която произвеждаме, трябва да стигне до хората, които имат нужда от това производство. България е нетен износител на такава продукция, така че силно се надявам Украйна и ЕС да намерят пътя, по който да бъде изнесена тази продукция.

Вероятно коридорът за храни би могъл да работи без Русия, това беше заявено от страна на земеделския министър на Украйна. Той обаче ще бъде силно затруднен, каза още Жекова. Каквото и да бъде изнесено по суша, то ще бъде минимални количества в сравнение с износа по море. Зърнената сделка трябва да продължи, но това е въпрос на преговори, категорична беше тя.

Прекратяването на зърнената сделка ще се отрази не само на България, но и на всички страни. Ако една стока я няма и има дефицит, то цената ѝ се вдига, това е нормалната икономическа логика. Друг е въпросът доколко може да бъде вдигната тази цена, защото тази стока трябва да стигне до страни, които нямат пари тя да бъде платена скъпо. В този смисъл цената не може да се вдига безкрайно много.

Според Радостина Жекова тези процеси няма да се отразят на цената на хляба у нас. През тази година е имало изключително много сътресения за сектора и добивите на зърнени култури ще са много различни в различните региони на страната. Не се очаква драстичен спад на производството на пшеница тази година, каза още тя.

Цялото интервю вижте във видеото.