Общество

Зърнопроизводители: Поехме глътка въздух със забраната на украинския внос, но продаваме на загуба

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Силно се надявам да надделее гласът на разума. Тези пет погранични държави протестирахме, защото пазарната ситуация беше нетърпима и натискът, който тези стоки оказаха, беше огромен. Това, което останалите държави-членки пропускат е, че те не усетиха по никакъв начин този украински внос.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ Радостина Жекова, която е член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Регламентът, който беше разписан на 5 юни за удължаването на забраната до 15 септември 2023 г., означава че Европа е чула това, което ние казахме – министрите на земеделието, земеделските производители.

Жекова посочи, че Франция е било твърдо против кризисния резерв на ЕС да отиде за компенсация на зърнопроизводителите, защото няма проблеми с украинския внос.

След българската забрана стоката от Украйна намаля, отбеляза Жекова, но добави, че има увеличение на количествата олио, което се внася в България.

„Ако доскоро се внасяше 15-16 хил. тона на месец, в момента се внася 10-12 хил. тона на седмица“, коментира експертът.

Поехме глътка въздух, но тази забрана не работи така, както ние очаквахме и на практика беше заобиколена.

По думите на Жекова забраната за украински внос се заобикаля чрез румънски и молдовски фирми.

„Това, което е шокиращо в момента за сектора, са изключително ниските цени на стоката, която произведохме 2022-23 г. и то с изключително висока себестойност. Стоката, която ще продадем, ще бъде на загуба“, подчерта тя.

По нейните думи новият земеделски министър ще има няколко огромни проблема, с които трябва да се справи. Сред тях са удължаване на забраната за украинския внос, успешно договаряне на условията по Стратегическия план, за който срокът на преговаряне приключва през юли, както и разрешаване на проблемите с очертаването за субсидиите през 2023 г.

Целия разговор вижте във видеото.