Европа

ЕС планира да удължи забраната за внос на украинско зърно за България и други 4 държави до септември

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Европейската комисия планира да удължи забраната за внос на украинско зърно до 15 септември заради изтичането на срока на настоящото споразумение, сключено с България, Полша, Румъния, Унгария и Словакия.

Полският министър на земеделието съобщи в Twitter, че страната му вече е получила проекторегулация от Европейската комисия. По думите на Роберт Телус документът забранява вноса на 4 зърнени продукта на територията на 5 държави. Министърът допълни, че очаква той да влезе в сила още на 6 юни.

От Европейската комисия коментираха, че са в постоянен контакт с всички заинтересовани страни, свързани със забраната. На въпрос на кого помага блокът с тази мярка - на Украйна или на страните членки, от Комисията отговориха:

Да не забравяме, че удължихме безмитния внос на продуктите от Украйна. Първата такава мярка беше представена преди година, сега подновихме мярката с още една година. Това помага на Украйна и гарантира, че могат да търгуват не само с Европейския съюз, но и с трети страни.

Мириам Ферер, говорител на Европейската комисия

Безмитният внос на украинско зърно предизвика недоволство сред земеделците в няколко държави, сред които и България. Така през април се стигна до индивидуални забрани на вноса, които прераснаха в общо споразумение с Европейската комисия. Според него пшеница, царевица, рапица и слънчоглед от Украйна може да преминават само транзитно през петте държави.

Тогава украинският президент заяви, че сделката е „разрушителна“ и дава „опасни надежди“ на Русия. Преди дни Володимир Зеленски призова Европейският съюз да отмени забраната за внос на украинско зърно.