Свят

Среща на високо равнище в Истанбул по сделката със зърно

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист
Zarno

Днес и утре в Истанбул ще се проведе четиристранна среща на високо ниво по сделката със зърно. Това съобщи руският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин. Говорителят на ООН заяви, че Съвместният координационен център не е постигнал споразумение за разрешаване на преминаването на нови кораби за участие в инициативата.

Москва многократно е заявявала, че няма да продължи срока на действие на сделката, която позволява износ на зърно от украински пристанища, след изтичането му на 18 май, освен ако не бъде изпълнен списък с искания за премахване на пречките пред износа на зърно и торове от Русия.

Миналата седмиця Турция, Русия, Украйна и ООН не успяха да постигнат споразумение за допускане на нови плавателни съдове за транспортиране на износ на зърно в рамките на Черноморската зърнена инициатива. Темпото на доставките от Украйна в рамките на подкрепяната от ООН инициатива се забави, а опасенията, че корабите ще заседнат, ако сделката не бъде подновена по-късно този месец растат. Въпреки това броят на корабите, идващи да вземат товари, през последната седмица е намалял до два кораба дневно от три до четири кораба средно дневно през последните три седмици, сочат данни от съвместния координационен център на споразумението.

По силата на споразумението Украйна успя да изнесе около 29,5 млн. тона селскостопански продукти, включително 14,9 млн. тона царевица и 8,1 млн. тона пшеница.

Руското външно министерство посочи, че по-нататъшното решение за удължаване на срока на сделката ще зависи от присъединяването на Росселхозбанк към системата за международни разплащания СУИФТ, възобновяването на доставките на селскостопанска техника, резервни части и сервизно обслужване, премахването на ограниченията върху застраховането и презастраховането, отмяната на забраната за достъп до пристанищата, възобновяването на експлоатацията на тръбопровода за амоняк Толиати-Одеса, както и деблокирането на чуждестранните активи и сметки на руски компании, свързани с производството и преработката на храни и торове.