Общество

България и още четири страни от ЕС настояват да се удължи забраната за внос на украинско зърно

От Euronews България Euronews България

Министрите на земеделието на България, Полша, Румъния, Словакия и Унгария са обсъдили възможни мерки, които да бъдат предприети, за да се осигурят справедливи правила на конкуренция за фермерите в ЕС и страните кандидатки, включително удължаване на ограничителните мерки за вноса на селскостопанска продукция от Украйна и след 15 септември. За това съобщиха от ресорното министерство.

„Земеделските министри на петте държави остават единни в позицията си в защита на конкурентоспособността на земеделските производители в ситуацията на сериозни смущения на пазара на селскостопански продукти“, стои в съобщението на ведомството.

Срещата се е провела във Варшава, но българският министър на земеделието Кирил Вътев се е включил в нея онлайн от София поради анулиран полет по технически причини. На място е присъствал извънредният и пълномощен посланик на Република България в Полша Маргарита Ганева.

Междувременно полският министър на земеделието Роберт Телус обяви след края на срещата, че страните са подписали обща декларация за удължаване на ембаргото върху вноса на зърнени продукти от Украйна до края на годината. Според него няма съществени аргументи за изтичане на срока на настоящата забрана в средата на септември.

Телус подчерта, че решението не е насочено срещу Украйна и петте страни се ангажират да изработят дългосрочни решения в полза и на двете страни.

„Или Европейската комисия ще се съгласи да подготви регулации за удължаване на забраната, или ние ще го направим сами“, предупреди днес полският премиер Матеуш Моравецки. „Това не е срещу украинците, това е за полските фермери“, каза той.

В съвместната декларация се казва, че петте страни подкрепят идеята украинското зърно да преминава през техните територии, за да стигат до дестинациите, където е необходимо, но ще запазят забраната за внос в техните страни до края на 2023 година, предаде БТА.