В детайли

Големите уволнения – капка в IT морето

От Euronews България Euronews България
Layoffs

Почти не минава и седмица без да бъдат обявени нови грандиозни съкращения в някоя от големите IT компании. На 26 януари немският технологичен гигант SAP съкрати 3000 души, а ден по-рано от IBM освободиха 3 900 от своите служители.

Седмица преди това компанията-майка на Google - Alphabet обяви съкращение на внушителните 12 000 души. Amazon освободи 18 000, а от Microsoft принудително си тръгнаха 10 000 служители. В началото на месеца още една мултимилиардна компания - Salesforce - се раздели със 7 000 от работещите за нея.

Само през първите три седмици на тази година от технологични компании са освободени повече хора, отколкото през цялата 2020 г.  

Те са с ⅓ повече и от всички освободени през цялата 2022 година, в която станахме свидетели на съкращения в буквално хиляди start-up и технологични компании

Layoffs Trueup Данните от платформата за търсене на работа trueup.io ни показват реалните измерения на случващите се съкращения в tech сектора.

 

Защо се случват тези съкращения?

Основната причина е, че много от технологичните компании са наели прекалено много хора още от преди старта на Covid пандемията.

В този период технологичните компании се надпреварваха да назначават служители. "Войната за таланти" се бе разразила с пълна сила от Силициевата долина, през Лондонското сити, та чак до Бизнес парка в Младост 4.

IT фирмите раздаваха сериозни заплати и бонуси за своите бъдещи и настоящи служители, а с постоянното покачване на акциите на борсата, увеличените приходи и лесно достъпни средства от банките, чувството бе сякаш този период на благоденствие никога няма да свърши.


Но партито приключи

Войната в Украйна, инфлационният натиск, отдръпването на рисковия капитал и покачването на банковите лихви със сигурност са дали своя негативен ефект върху оборотите и печалбите на много компании. В резултат на което десетки хиляди биват изпратени да преследват мечтите си на друго място.

Друг интересен момент е, че някои от компаниите, които наскоро съкратиха хиляди от своите служители, имат много добри финансови резултати за 2022 г.

Microsoft, Google, SAP и Amazon до една отчитат увеличение на оборотите и на декларираните печалби през изминалата година.

Това обаче не ги спря да освободят над 43 хиляди души общо през последните десет дни.


Какво казват CEO-тата?

В имейла, с който обяви съкращенията, изпълнителният директор на Google Сундар Пичай казва:

"През последните две години видяхме периоди на драматичен растеж. За да поддържаме и подхранваме този растеж, ние наехме на работа много хора за една икономическа реалност, различна от тази, пред която сме изправени днес."

Подобни бяха и думите на Марк Зукърбърг, когато оповести съкращаването на 11 хиляди души миналия ноември:

„В началото на Covid светът бързо се премести онлайн и скокът при електронната търговия доведе до огромен ръст на приходите. Много хора прогнозираха, че това ще бъде постоянно ускорение, което ще продължи дори след края на пандемията. Аз бях на същото мнение, така че взех решение да увелича значително нашите инвестиции. За съжаление нещата не се случиха по начина, по който очаквах.”

Не са вече един и двама ръководителите на големи IT компании, от които чуваме идентични признания - че са наели прекалено много хора по време на пандемията. Цената на тези грешни прогнози ще платят една част от техните служители. Но дори и след тези значителни съкращения най-големите технологични компании ще останат гиганти, много по-силни от времената преди пандемията.

 

Ето какво казва статистиката:

 

Служители на Meta (преименувания Facebook):
- 35 587 в края на 2018 г.
- 71 970 в края на 2021 г.
Това е растеж от 102%.

Служители на Alphabet (компанията-майка на Google):
- 98 771 в края на 2018 г.
- 186 779 в края на 2022 г.
Растежът в Alphabet e 89%.

Служители на Microsoft:
- 131 000 в края на 2018 г.
- 221 000 в края на 2021 г.
Растежът е с 68%.

Служители на Amazon:
- 647 500 в края на 2018 г.
- 1 608 000 в края на 2021 г.
Тук ръстът е най-голям – с цели 148%.

Почти всички компании нараснаха много, добавяйки десетки хиляди работници. Затова обявените напоследък съкращения са просто една минимална част от общия брой наети хора за последните няколко години.

Не всички технологични компании обаче имаха такъв подход. Една от най-успешните технологични компании предприе съвсем различна стратегия за растеж.



Случаят „Apple“

Apple са единствените от големите технологични компании, които към момента не са обявили съкращения. Като цяло в цялата история на компанията от нейното създаване преди 46 години, единствените по-сериозни съкращения са се случи през 1997-а, когато Стив Джобс се връща начело и освобождава малко над 4 хиляди души.

През последните няколко години новонаетите в Apple са далеч по-малко сравнение с останалите технологични гиганти. Компанията е увеличила работниците си с 19% до края на 2022-а, което е скок с 27 хиляди души спрямо 2019 г.

Също от средата на последното тримесечие на 2022-ра, Apple обявиха спиране на наемането на нови хора, извън R&D отделите им в цял свят.

Подобна стратегия, използвана от някои технологични компании и по-рано, в момента им спестява неудобството от това да освобождават част от своите служители.



Какво ще се случи с българския IT сектор?

Към момента няма обявени големи съкращения в големите родни и чуждестранни технологични компании. Има слухове, че редица от тях са спрели работа с външни контрактори, но за момента няма освободени хора в по-именитите български аутсорсинг компании.

Очакванията на браншовите организации са и тази година секторът да отбележи сериозен растеж, като за момента изглежда напълно възможно това да се случи.

Според Милен Атанасов, Resource Manager в агенцията за подбор на IT кадри MiNDS, съкращения сред клиентите им не се очакват. Прогнозите му за пазара на труда през 2023 г. са следните :  

"Очаквам една спокойна откъм наемане година. Прогнозите за нови служители са доста консервативни. Ще се наемат основно опитни специалисти. Ще се държи на качеството изключителни много, което ще повлияе на цялостната динамика на пазара. Слабото наемане ще се отрази и на заплатите, които от около 6-8 месеца са в застой, но на фона на случващото се в световен мащаб, това е едно напълно очаквано явление. Обобщено, очаквам заместване основно на напуснали служители и разрастване със здравословни темпове за повечето компании.’’

Подобна прогноза прави и Христо Ковачев, основател на IT компанията Orbis Digital Services:

"Въпреки трудностите очаквам редица компании да увеличат екипите си в България. Така че мисля, че крайният ефект ще е по-скоро разместване в проектите и между компаниите, и няма да сме свидетели на масови съкращения и увеличаване на освободените лица в сектора.

Тази година няма да е лека за бизнеса като цяло и ИТ секторът няма да прави изключение. Свидетели сме на безпрецедентно свиване на разходите. Факт е обаче, че освен трудност, подобна ситуация е и голяма възможност за нашите компании, които успеят да се възползват. Имам предвид, че в опитите си да намалят разходите, западните компании ще търсят подкрепа от аутсорсинг сектора у нас.

Смятам, че въпреки трудния старт, секторът у нас ще завърши с ръст, най-вероятно двуцифрен или близко до това.’’


Какво да очакваме в следващите месеци?

Традиционно януари е месецът с най-много съкращения през годината и въпреки многото освободени в технологичния сектор, пазарът на труда в САЩ и Европа остава много стабилен.

Свободните работни позиции са близо 2 пъти повече, отколкото търсещите работа. Безработицата е на исторически ниски нива и всеки от съкратените все още може много бързо да си намери нова работа.

Според редица икономисти съкращенията в IT сектора ще продължат най-много до средата на годината, като след това се очаква отново растеж.

2023-а се очертава да не бъде толкова бурна откъм растеж, както предходните няколко години, но въпреки това може да бъде добра за технологичните компании. И не само за тях.

Пазарът на труда все още е на страната на кандидатите и докато това е така, възнагражденията ще вървят нагоре.

Автор: Петър Джугански

Петър Джугански има повече от 9 години професионален опит в областта на човешките ресурси, като в момента e HR & Recruitment Manager в OpenTag.Той отговаря както за подбора на кадри, така също и за цялостния employee experience на служителите в България. Петър е активен content creator в LinkedIn с над 3 милион view-та за 2022-ра година. Има собствен подкаст с насоченост към Човешките ресурси. Лектор е на редица HR конференции и автор на статии с бизнес тематика.

Най-четени