Е-кономика

“Охлаждане” в IT сектора - защо технологичните компании прибягват до съкращения? | Е-кономика 07.11.22

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ

Петър Джугански е HR специалист с над 7 год. опит в сферата на човешките ресурси. В момента, като HR & Recruitment Manager в OpenTag, отговаря за подбора на кадри и за цялостното служителско преживяване на кадрите в България.

“Глобалната икономика е в застой, а същото се отнася и за IT сектора, като миналата седмица видяхме как Twitter съкрати над 50 процента от персонала си из целия свят.” - това коментира Петър Джугански - HR & Recruitment Manager в OpenTag. 

Според госта действията на Twitter не са изолирани, тъй като редица други компании и стартъпи са направили съкращения през същия период.  

“Зимата идва и то не само за финансовите пазари, а и за технологичния сектор”. - споделя Джугански. Гостът посочва данни, които показват че тази година съкращенията в IT сектора са повече отколкото съкращенията през пандемичната 2020-та. 

“През 2020-та, различни технологични компании освободиха малко над 80 000 души. Миналата година се оказа чудесна за сектора и само 15 000 души бяха освободени. През изминалата седмица, обаче съкратените са 10 000, а за цялата 2022-ра година са над 100 000”. 

Гостът коментира и кои позиции за най-уязвими от “захлаждането на пазара на труда”, както и, че огромният растеж на стартъпите и технологичните компании вероятно е бил спекулативен. Петър Джугански коментира и ролята на войната в Украйна за IT сектора у нас. Повече по темата и целият разговор вижте във видеото.