Икономика

Диляна Тодорова: Централните банки вървят по тънък отвес | Е-кономика 07.11.22

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ

Диляна Тодорова е трейдър на ценни книжа в Експат Асет Мениджмънт. Завършила е мениджмънт и финанси в University of Westminster в Лондон, както и магистратура по банкиране и финанси в King’s College в Лондон. Освен работата и като трейдър анализатор, тя отговаря за единствения у нас фонд за инвестиции в художествени предмети - Експат Глобално Изкуство.

 

“Със сигурност най-важните събития за капиталовите пазари през изминалата седмица бяха двете пресконференции на Федералния резерв и на ЕЦБ.” - това коментира трейдърът на ценни книжа в Експат Асет Мениджмънт, Диляна Тодорова. Според нея, действията на централните банки са били очаквани.  

“И ЕЦБ и ФЕД вървят по тънък отвес, от едната му страна стои желаната от политици и граждани борба с инфлацията, а от друга страна стои ръстът на икономиките.“ Тодорова определя тази ситуация като сложен и крехък баланс. Според госта ключов момент от пресконференцията на ЕЦБ е изказването на председателя на Европейската централна банка - Кристин Лагард, че ЕЦБ няма как да подражава на действията на Федералния резерв и че монетарната политика не може да се прилага с еднакъв знаменател в цяла Европа. 

Според Тодорова, оправдателната реторика на ЕЦБ отсъства в САЩ, а думите на председателя на Федералния резерв са внесли несигурност на пазарите.

Експертът коментира и действията на редици централни банки, които увеличават запасите си от злато. Тодорова очаква покачване на търсенето да се отрази и на цената на благородния метал.  

В предаването беше коментирана и темата за Китай и влиянието на страната върху пазара на суровините.

Повече по темата и целия разговор вижте във видеото.