Euronews Сега

Бунтовете в Бразилия: Прилики и разлики с щурма на Конгреса в САЩ

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Сцените на привърженици на победения президент на Бразилия Жаир Болсонаро, които нахлуват в правителствени сгради, символ на демокрацията в страната им, върнаха спомените за атаката срещу Конгреса на САЩ от 6 януари 2021 г. И двете събития, белязани с насилие и вандализъм, бяха подхранвани от твърдения на победени популистки президенти, че измами са им коствали преизбирането. И двете бяха подсилени от социалните медии. И двамата президенти споделят някои общи съветници и съюзници.

Анализатори казват, че бившият лидер Болсонаро е подготвил почвата за случилото се на 8 януари.

 

Болсонаро вече бе подготвил почвата за бунт от този род. Политически анализатори предупреждаваха за това от месеци. Болсонаро се опълчваше на други институции, особено Върховния съд, и в един момент заплаши да не се подчини на решенията на конкретен съдия. Той се усъмни в изборните резултати и каза, че системата за електронно гласуване, която се използва от 1996 г, е податлива на измами.

Дейвид Билър – журналист от Асошиейтед прес

Но има и разлики между атаките срещу сградите на властта в Бразилия и Съединените щати. Погромът в Бразилия се случи, след като Болсонаро напусна поста. На 6 януари 2021 г тогавашният президент Тръмп се опита да подтикне поддръжниците си да попречат на Конгреса да удостовери загубата му. Двете нападения се различават и по други фактори.

 

Паралелите със сигурност са поразителни и важни да бъдат разбрани. Но също така е важно да не се увличаме твърде много от приликите, защото това са две различни държави и две различни събития. Една от големите разлики, разбира се, е, че в Бразилия има много по-високо ниво на недоволство от политическата система, отколкото в Съединените щати.

Николас Рикарди – журналист от Асошиейтед прес 

В Бразилия като развиваща се страна корупцията е придобила ендемични размери, самият президент Лула да Силва бе осъден за пране на пари. Ширещата се бедност и недоволството от политическата класа, както и крайните настроения в обществото допълнително способстват за ескалация, казват анализаторите.