Свят

Напрежение в Бразилия: Протестите на поддръжници на Болсонаро са в различни градове

От Euronews България Euronews България

Протести на поддръжници на крайнодесния бивш президент на Бразилия Жаир Болсонаро има в много градове из цялата страна. Въпреки че ситуацията е временно овладяна, кореспондентът на Euronews Анелиз Боржез съобщава за продължаващо напрежение на различни точки, както в столицата Бразилия, така и в големите градове като Сао Паоло и Рио де Жанейро. Вижте прякото ѝ включване от бразилската столица. 

Този район, който се намира между сградите на Върховния съд, Президентския дворец – който се намира зад мен и Конгреса на Бразилия, е напълно отцепен от силите за сигурност. Достъпът в момента е много ограничен. Решението за това беше взето след ареста на близо 1500 души, които са обвинени в нахлуването в тези сгради на властта през уикенда. В понеделник полицията ескортира хиляди извън столицата Бразилия. Също така разваляше седящи протести на поддръжници на бившия президент Жаир Болсонаро. Това се случваше почти в цялата страна.

Протестиращите не признават изборните резултати и започнаха да се събират около военни постове, да настояват за намесата на армията и отстраняването на президента Луис Инасио Лула да Силва. Лула се върна тук в столицата малко, след като започнаха тези размирици.

През целия ден в понеделник той работеше в президентския дворец, разговаря със своите министри, извика губернаторите на различните щати. Те го придружиха до Върховния съд, където той даде кратко изявление. Той осъди остро случилото се, което нарече тероризъм и обеща бързи и строги наказания за участниците в случилото се. Лула също така добави, че редът е възстановен, но това, което ние видяхме тук в понеделник, бяха още протести, при това из различни градове в Бразилия – също и в Сао Паоло, който е най-големият град в страната.

Протести има и в Рио де Жанейро, които избухнаха именно след развалянето на седящите демонстрации. От тук нататък ще бъде много трудно за властите и органите на реда, защото става дума за едно дълбоко разединено общество. Обединяването на бразилците ще отнеме далеч повече време от разчистването на това пространство след демонстрациите.

Анелиз Боржез от Бразилия за Euronews.