Euronews Сега

Загинали и ранени при сблъсъци между протестиращи и полиция в Перу

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Най-малко 17 загинали и много ранени при сблъсъци между перуанските сили за сигурност и протестиращи. Демонстрантите опитаха да нахлуят в сграда на летище в град Хулинака с искане президентът Дина Болуарте да подаде оставка.

Сблъсъците станаха в Югоизточно Перу в близост до границата с Боливия, в няколко крайни района на страната,чиито жители подкрепят сваления президент Педро Кастило. Демонстрантите настояват за нов парламент, незабавно провеждане на избори и освобождаването на задържания бивш държавен глава. Той излежава 18 месеца предварителен арест по обвинения в бунт, които  отрича.

Протестите започнаха през декември заради отстраняването на Кастило, който опита да разпусне Конгреса и да предотврати собствения си импийчмънт. Тогава начело на страната застана бившият му вицепрезидент Дина Болуарте. Броят на жертвите от тези сблъсъзи е най- голям от началото на безредиците. Сред загиналите в Хулиака е 17-годишно момче.

 

Има полицаи, които са ранени, дете (умря), след като не можа да бъде откарано в болница, защото магистралата беше блокирана. Току-що научих, че цивилен е загинал в Пуно.

Дина Болуарте, президент на Перу

Болуарте подкрепи план за изтегляне на изборите през 2024 г. за президент и Конгрес, първоначално насрочени за 2026 г.

 

Ситуацията в страната изисква национално съгласие. Нека да изясним нещата и да постигнем конкретни споразумения за това как искаме да управляваме страната.

Дина Болуарте, президент на Перу

Болуарте изрази и подкрепа за съдебни разследвания дали силите за сигурност са действали с прекомерна сила. Но действията ѝ не успяха да потушат безредиците, които след кратка почивка около коледните и новогодишните празници се възобновиха.