Свят

САЩ и Мексико ще се борят заедно срещу незаконната миграция (Обновена)

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Мексико, САЩ и Канада подписаха декларация за приобщаване и расово равенство. Ангажимент, който ще послужи за борба с дискриминацията в Северна Америка, според първите дипломати на трите страни.

Президентите на САЩ и Мексико Джо Байдън и Андрес Мануел Лопес Обрадор проведоха двустранна среща, която ще включи и Джъстин Трюдо, премиера на Канада, в рамките на регионална среща на върха.

На нея американският президент Джо Байдън и мексиканският му колега Андрес Мануел Лопес Обрадор са потвърдили своя ангажимент да използват иновативни подходи за справяне с незаконната миграция.

Двамата лидери са обсъдили още неотдавнашното обявяване от САЩ на допълнителни законодателни мерки, касаещи незаконната миграция, както и засиленото двустранно сътрудничество в борбата срещу трафика на наркотици.

"Президентите Байдън и Лопес Обрадор са потвърдили също ангажимента си да предприемат действия срещу основните причини за миграцията", посочва в изявление Белият дом.

Трябва да укрепим нашите вериги за доставки, за да направим Западното полукълбо още по-конкурентоспособно. А също да обсъдим нашата споделена сигурност, включително съвместните ни действия за справяне с епидемията от фентанил, която е убила 100 000 американци досега. Ще говорим как можем да се справим с незаконната миграция ... нещо, което вече е в ход.

Джо Байдън, президент на САЩ

Предизвикателствата в региона, като миграцията, енергетиката и трафика на наркотици са във фокуса на дебатите, в допълнение към усилията за укрепване на дипломатическите отношения между трите страни. Не липсваха и протести в Мексико Сити – против политиката на президента Лопес Обрадор.