Свят

Байдън инспектира границата с Мексико

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Президентът на САЩ Джо Байдън посети границата с Мексико за пръв път, откакто встъпи в длъжност, заемайки се с един от най-наболелите политически въпроси в страната.

Придружен от агенти на граничната служба, Байдън обходи участък от стената, която разделя двете страни – знаков приоритет на предшественика му Доналд Тръмп – в опит да демонстрира, че взима въпроса на сериозно.

Президентът наблюдава как граничните служители в Ел Пасо претърсват превозни сrедства за наркотици, пари и друга контрабанда.

Байдън обяви, че ще затегне имиграционните правила, като блокира кубинските, хаитянските и никарагуанските мигранти на границата, разширявайки списъка с националностите на хората, които могат да бъдат експулсирани обратно в Мексико.

Това обаче не впечатли републиканците като тексаския губернатор Грег Абът, който го обвини, че не прилага имиграционните закони. "Вие нарушихте конституционното си задължение да защитавате Щатите от нахлуване чрез вярно прилагане на федералните закони", написа Абът, потенциален кандидат на президентските избори през 2024 г. в писмо, което предаде на Байдън при пристигането му в щата.

Имиграцията от години е сериозна точка на конфликт, разкривайки както проблемите при граничния контрол, така и сътресенията в родните страни на мигрантите, принудили десетки хиляди хора да търсят спасение в САЩ.