Euronews Сега

Гълъб Донев за Шенген: Индикациите сочат, че ще ни приемат в средата на следващата година

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Възможни са различни варианти за приемането ни в Шенген, успяхме да избегнем най-неприятния. Така премиерът Гълъб Донев коментира пред депутатите поредното отлагане на присъединяването ни към Шенгенското пространство. Донев беше категоричен - служебното правителство не се е провалило в диалога си с европейските държави, а всички индикации сочели, че ще бъдем приети в средата на следващата година.

Диалогът продължава. На 15-и и 16-и декември имаме съвет, на който се надяваме и всички усилия ще бъдат насочени към това ние да получим положителна светлина за членство, независимо от това дали това ще бъде сега или поетапно през следващата година. Индикациите които има на базата на искането на Нидерландия по оценка за механизма за сътрудничество и оценка по всяка вероятност ни навежда на мисълта, че тези усилия за България и Румъния ще бъдат някъде към юни месец следващата година“, каза Донев по време на изслушването в Народното събрание.

Преди месец в интервю за Euronews Bulgaria премиерът изрази увереност, че България ще бъде приета в Шенген до края на настоящата година, като според него ползите за Европа биха били дори по-големи, отколкото за България.