Euronews Сега

Световните реакции за разширяването на Шенген

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Сред водещите теми за световните агенции и европейски медии е решението Хърватия да се присъедини към Шенгенската зона, докато на кандидатурите на България и Румъния бе наложено вето. От Нова година хърватите влизат и в еврозоната, а Загреб се надява да стимулира туристическия си отрасъл.

 

Днешният ден е исторически за Хърватия. Страната получи зелена светлина за членство в Шенген, както ще стане, от 1 януари. Няма да има повече граничен контрол по вътрешните граници на ЕС, което означава, че няма да има повече контролно-пропускателни пунктове по границите със Словения и Унгария.

Ивица Малек, служител на хърватската гранична полиция

Предложението за присъединяване на България и Румъния беше отхвърлено, като това се случва за втори път, след отхвърлянето през 2011 г. Шенгенските страни трябва да бъдат в състояние да извършват строг контрол на външните граници на това пространство и да се ангажират да сътрудничат с другите страни членки, за да се борят срещу тероризма и организираната престъпност, припомня "Фигаро". Но Виена смята, че нито България, нито Румъния са готови. А Нидерландия както и през 2011 г. се противопостави на влизането на България, изразявайки безпокойство от нивото на корупция в страната. Отказът ще продължи да затруднява преминаването на границите особено за шофьорите.

 

Ние сме последни, това е подигравка. Австрия не ни иска, не ни приема, но това е политика, само политика.

шофьор на камион от Румъния

Не можем повече да правим това. Мисля да се откажа от тази работа. Винаги е едно и също. Часове и часове както на влизане, така и на излизане. Това е подигравка. Надявам се за влизането в Шенгенската зона, за да се избавим веднъж завинаги от тази лудост.

шофьор на камион от Румъния

Липсата на консенсус относно кандидатурите на България и Румъния за Шенген разочарова някои европейски лидери. Еврокомисарят по вътрешните дела Илва Йохансон изрази увереност, че двете страни ще се присъединят преди края на мандата на Еврокомисията, който изтича през 2024 г.
Германската външна министърка Аналена Бербок също определи вчерашния ден като тъжен за Европа, посочва в. "Файненшъл таймс".

Но осем правозащитни организации, сред които и "Хюман райтс уоч"  и "Амнести интернешънъл" разкритикуваха зелената светлина за Шенген, дадена на Хърватия, обвинявайки страната, че отказва на бежанци убежище и достъп до своята територия. Това касае общо близо 25 000 души, които са били бити, унижавани, задържани на произволен принцип и отблъсквани незаконно в 15 страни от ЕС и Западните Балкани, като сред тези страни са Хърватия, Унгария, Италия и Гърция.

Асошиейтед прес също обобщава реакциите с нидерландският премиер Марк Рюте, който събуди гняв с твърдения, че български гранични полицаи са приемали подкупи в брой.

Ройтерс изброява аргументите на Австрия да наложи вето на разширяването на Шенген с България и Румъния – основно миграцията и корупцията. Проблемът с миграцията в Европа е от 2015 г., когато над 1 милион души пристигнаха през Средиземно море, повечето от които с трафикантски лодки и принудиха ЕС да затегне законите за предоставяне на убежище и граничния контрол.

От началото на годината над 280 000 незаконни влизания са били регистрирани в ЕС, което е най-високото ниво от 2016 г., според данни на Фронтекс. Затова Австрия заяви, че иска първо реформа на правилата в Шенген, за да се управлява по-добре незаконната миграция.