Euronews Сега

Букурещ: Решението за Шенген е несправедливо

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Липсата на консенсус по отношение на присъединяването на Румъния към Шенген, на фона на противопоставянето на Австрия, е дълбоко несправедливо, заяви президентът Клаус Йоханис. Външният министър на страната Богдан Ауреску е извикал австрийската посланичка и е връчил протестна нота от румънското правителство. Поводът е „необоснованото и неприятелско отношение на Австрия“ за приемането на Румъния в Шенген. Този жест ще има „неизбежни последици“ за отношенията между двете държави, е заявил той. Колегите от Euronews Romania с повече информация.

 

Мария Мойс, журналист Euronews Румъния:

Голяма победа за Хърватия тук на Съвета по „Правосъдие и вътрешни работи“ на Европейския съюз и голямо „Не“ за България и Румъния. Що се касае до двете страни, това дава възможност за много сценарии. Австрия поиска отлагане, но румънското правителство не е съгласно с това. Всъщност вътрешният министър настоя да се вземе решение въпреки, лошия изход, с който завърши.

Важно е да се отбележи, че Германия и Люксембург заплашиха, че ще се противопоставят на приемането на Хърватия в Шенгенското пространство, ако България и Румъния не бъдат присъединени. Това в крайна сметка не се случи.

Но трябва да кажем и че Румъния имаше по-повече шансове от България, защото Нидерландия още преди това заяви, че не е време България да бъде приета в шенгенската зона, защото те просто не са изпълнили всички условия, заложени в механизма за влизане в Шенген.

Какво предстои? Малко вероятно е разширяването на шенгенското пространство да се случи на срещата на върха следващата година, когато Швеция ще бъде ротационен председател на Европейския съюз. А тази страна просто не желае тази тема да бъде разглеждана в програма на съвета Правосъдие и вътрешни работи на Евросъюза.