Европа

Румънският премиер Николае Чука: Не разбираме позицията на Австрия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Румънският премиер Николае Чука изрази "дълбоко разочарование", след като на страната му беше отказан достъп до Шенгенската зона.

Страните членки на Европейския съюз дадоха „зелена“ светлина на Хърватия да отвори напълно границите си и да участва в европейската зона за пътуване без контрол, но на България и Румъния беше казано, че трябва да изчакат още, за да бъдат допуснати.

Съжаляваме и честно казано не разбираме негъвкавата позиция, показана от Австрия. Повече от всякога през последната година Румъния доказа, че е истински участник в гарантирането на европейската сигурност. Румъния ще продължи да бъде конструктивна и да работи за истинско европейско решение. Румъния ще поднови процеса на присъединяване към Шенгенското пространство.

Николае Чука, премиер на Румъния

Румънски шофьори на камиони изразиха своя гняв и разочарование от блокирането на страната им за Шенген, докато чакаха с часове да пресекат границата с Унгария.

"Около 5 часа съм на опашката, това е подигравка. Трябва да се отървем от това. От 90-те години минавам тази граница. Ние останахме последни, това е подигравка. Австрия не ни иска, не ни приема, но това е политика, само политика", разказва Георге.

Групата на Алианса на социалистите и демократите в ЕП определи решението на Съвета по правосъдие и вътрешни работи за блокирането на България и Румъния „несправедливо, неоправдано и неустойчиво“. „С решение като това, можете да разрушите европейското единство“, пишат социалистите в Туитър. Те ще искат на предстоящата сесия на ЕП Комисията и Съвета да дадат пълно обяснение за решението за отлагането на България и Румъния.

Така нареченото Шенгенско пространство е най-голямата зона за свободно пътуване в света. Състои се от 26 държави — 22 държави от ЕС плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Почти 1.7 милиона души живеят в една страна от Шенген и работят в друга. Около 3.5 милиона души пресичат вътрешните граници всеки ден.