Euronews Primetime

Euronews Romania от Брюксел: Ще чакаме още поне половин година за Шенген

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Ключовото заседание на Съвета на ЕС, което отхвърли кандидатурите на България и Румъния за Шенген, бе проследено от колегите ни от Euronews Romania. С техния специален пратеник Мария Моиш разговаря Анастасия Димитрова.

След като България и Румъния не бяха приети в Шенген, кога очакваш да бъде следващото гласуване?

Ще чакаме още поне половин година. Швеция ще води председателството на ЕС през следващите шест месеца, а те не искат разширяването на Шенген да бъде в дневния ред на вътрешните работи. И така, единственият форум, на който може да се реши този въпрос, след като днес резултатът за нас е отрицателен, е във втората половина на следващата година.

Българското правителство заяви, че вече подготвя ответни мерки срещу решението на Нидерландия и Австрия да не ни подкрепят. Румъния обмисля ли такава стъпка?

Не обмисляме подобни мерки все още, но Румъния ще подаде оплакване към Европейския съд, ако днес решението е негативно за нас. Това ще бъде жалба срещу Съвета, тъй като сме изпълнили всички критерии. Инвестирахме милиони, за да укрепим границите си... Ако днес не ни подкрепят, би било много несправедливо спрямо страната ми.

Ще настоява ли Румъния за отделяне на кандидатурата от България или страната ви ще продължи с общите усилия на София?

Румъния ще преследва собствения си интерес. Това бе ясно заявено от вътрешния ни министър. Но нека не губим надежда, все още не е гласувано подобно отделяне.

Обобщение на заседанието вижте във видеото.