Euronews Primetime

Проф. Здравко Попов: 25 държави не са намерили проблем в българската кандидатура за Шенген

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Първо трябва да кажем, че съотношението е 25 към две. 25 държави не са намерили някакъв проблем в българската кандидатура за членство в Шенген и са гласували „без условия“. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria проф. Здравко Попов, университетски преподавател дипломат и философ, по отношение на днешото решение България да не бъде приета в Шенген.

„Става дума за някакъв по-специален случай. Ако примерно съотношенията бяха 13 на 15 държави, „за“ и „против“ – някак си да кажеш, че има някакъв сериозен систематичен проблем. Като кажем „върховенство на закона“ – разбираме наистина върховенство на закона. Но ето, 25 държави не са сметнали, че върховенството на закона е сериозен проблем в България“, коментира той.

„Вероятно всички отчитат, че имаме някакви проблеми и то е видно за всеки един от нас. Но от гледната точка на Брюксел, и от гледната точка на страните членки, единствено Нидерландия и Австрия са намерили някакви основания или аргументи за да направят това вето върху нашето членство“,смята проф. Попов.

 

Ако се опитаме да видим хронологията на нашата европейска интеграция – както във времето на преговорите ни за членство, така и в първите години на членството, ние виждаме винаги една много скептична Нидерландия. Има някакво постоянно нидерландско отношение, една много висока прецизност, особена гледна точка, която винаги е скептична, винаги е скрупульозна, винаги изисква нещо повече от това, което е стандартно характерно за по-голямата част от страните членки на ЕС. Частично и Австрия би могла да бъде „набелязана“ като твърде взискателна по отношение на България.

„Все пак, трябва да кажем, че можеше днес да стане и по-лошо – да бъде приета и Румъния. И тогава наистина самотата щеше да бъде много по-голяма. Чувството за изолация и дори наименование на това място в Европа като неевропейско“, разсъждава той.

Цялото интервю вижте във видеото.