В детайли

Ракетата "Артемида 1" бе изстреляна към Луната

От Николай Облаков Николай Облаков Редактор
NASA Moon Rocket 22320267648002 снимка: AP

Новата ракета на НАСА за Луната излетя на изпитателен полет с трима манекени на борда рано в сряда, с което Съединените щати се приближиха с голяма крачка към връщането на астронавти на лунната повърхност за първи път от 50 години насам.

Ако всичко е наред по време на триседмичния полет, ракетата ще изведе празна капсула за екипажа в широка орбита около Луната, след което капсулата ще се върне на Земята и ще се спусне в Тихия океан през декември.

След години на забавяния и милиарди надхвърляне на разходите, ракетата "Space Launch System" (SLS) се издигна в небето, издигайки се от космическия център "Кенеди" с 4 милиона кг тяга и достигайки 160 км/ч за секунди. Капсулата "Орион" беше кацнала на върха и беше готова да излезе от околоземна орбита към Луната около два часа след полета.

Изстрелването се състоя след близо три месеца на неприятни течове на гориво, които караха ракетата да подскача между хангара и площадката.

"За поколението "Артемида" това е за вас", каза директорът на изстрелването Чарли Блекуел-Томпсън малко преди старта, визирайки хората, които не са били живи по време на програмата "Аполо", приключила преди 50 години.

Изстрелването постави началото на програмата на НАСА за изследване на Луната "Артемида", (Artemis) наречена на митологичната сестра близначка на "Аполо".

Космическата агенция има за цел да изпрати четирима астронавти около Луната при следващия полет през 2024 г. и да приземи хора там още през 2025 г.

98-метровата SLS е най-мощната ракета, създавана някога от НАСА, с по-голяма тяга от космическата совалка или мощния "Сатурн V", който изведе хора на Луната.

Поредица от течове на водородно гориво попречиха на опитите за изстрелване през лятото, както и на тестовете за обратното изстрелване.

По време на зареждането с гориво във вторник вечерта се появи нов теч на ново място, но аварийният екип успя да затегне повредения клапан на площадката.

След това радарна станция на космическите сили на САЩ се срина, което доведе до още едно премеждие, този път за подмяна на етернет превключвател.

До понеделник "Орион" трябва да достигне Луната, на повече от 370 000 км от Земята. След като се доближи на 130 км от Луната, капсулата ще навлезе в далечна орбита, простираща се на около 64 000 км отвъд нея.

 

Манекени за тестови полети в орбита в продължение на 25 дни

Изпитателният полет на стойност 4,1 млрд. долара (3,9 млрд. евро) ще продължи 25 дни - приблизително толкова, колкото ще е времето, през което екипажите ще бъдат на борда.

Космическата агенция възнамерява да достигне границите на възможностите на космическия кораб и да открие евентуални проблеми, преди астронавтите да се качат на борда.

Манекените - НАСА ги нарича "moonequins" - са снабдени със сензори за измерване на вибрации, ускорение и космическа радиация.

"Този конкретен първоначален летателен тест крие доста рискове", каза ръководителят на мисията Майк Сарафин.

Предполагаше се, че ракетата ще извърши сухия си старт до 2017 г. Според оценки на правителствените наблюдатели до 2025 г. НАСА ще похарчи 93 млрд. долара (90 млрд. евро) за проекта.

В крайна сметка НАСА се надява да създаде база на Луната и да изпрати астронавти на Марс до края на 2030 г. или началото на 2040 г.

NASA Moon Rocket 22320311463661 снимка: AP

Мисията "Артемида 1" (Artemis-1) е изпитателен полет от огромно значение. При изстрелването, насрочено за днес следобед, безпилотен модул "Орион" ще бъде изведен в орбита около Луната, след което ще се върне на Земята.

Той ще събере изключително важни данни преди следващите етапи на мисията - пилотирано изстрелване на модула "Орион" в лунна орбита, последвано от първата мисия за кацане на хора на Луната от 1972 г. насам. Всъщност този декември се навършват точно 50 години, откакто астронавтът от Аполо 17 Юджийн Сърнън остана последният човек стъпвал на земния спътник.

Ето какво трябва да знаете преди изстрелването по-късно днес:

 

Какво представлява Артемида 1?

Това е първият етап от мисията "Артемида", чиято крайна цел е да установи дългосрочно присъствие на повърхността на Луната.

Mисията "Артемида I" започва днес. НАСА ще изстреля безпилотен космически кораб "Орион" в орбита около Луната на изпитание, за да гарантира, че пилотираните мисии са възможно най-безопасни.

Космическият кораб "Орион" ще бъде изстрелян от космическия център "Кенеди" във Флорида с гигантската ракета на НАСА, наречена SLS.

Според НАСА това е най-мощната ракета в света, която може да изведе повече полезен товар в дълбокия космос от всяко друго превозно средство.

 

Висока почти 100 м, ракетата SLS може да осигури тяга от 4 милиона кг. Две минути след изстрелването два ускорителя ще се отделят от ракетата, последвани от основната степен. Тя е "сърцето" на ракетата, която извършва по-голямата част от тежката работа.

Тези части ще паднат в Тихия океан, докато космическият кораб "Орион" ще продължи курса си към Луната.

По време на четири до шестседмичната мисия, "Орион" ще измине 450 000 км от Земята и хиляди километри отвъд Луната.

 

Ще го подложим на натоварване и ще го проверим. Ще го накараме да прави неща, които никога не бихме направили с екипаж на борда, за да се опитаме да го превърнем във възможно най-безопасен

Бил Нелсън, администраторът на НАСА

"Орион" ще се отправи към Луната с помощта на обслужващ модул, предоставен от Европейската космическа агенция (ЕКА).

 

Манекени за летателни изпитания

Космическият кораб "Орион", който е висок 3 м, може да побере четирима астронавти.

По време на този полет на мястото на командира ще седне манекен в оранжев костюм, снабден с датчици за вибрации и ускорение.

Два други манекена, изработени от материал, имитиращ човешка тъкан, ще измерват космическата радиация, която е един от най-големите рискове при космически полети.

По време на опита от капсулата ще изскочат десет спътника с размер на кутия за обувки, които ще измерват радиацията и други показатели.

 

Какво ще се случи след Артемида 1?

След "Артемида I" идват "Артемида 2" и "Артемида 3" - първите пилотирани лунни мисии на НАСА от пет десетилетия насам.

Ако се предположи, че всичко с първата тестова мисия мине по план и следващите мисии не бъдат засегнати от същите закъснения, които сполетяха " Артемида 1", вторият тестов полет около Луната - този път с екипаж - е планиран за 2024 г.

Ако всичко мине по план, "Артемида 3" ще започне да се осъществява година по-късно.

Мисиите ще включват тестване на системите, необходими за създаването на база в орбита около Луната, която ще бъде база за мисии на лунната повърхност. След като бъде установено дългосрочно присъствие на Луната или около нея, тя ще бъде използвана за бъдещи мисии в по-далечни точки, включително до Марс.

"Това не беше работа за един или двама души. Това бяха екипи от стотици хора, които дойдоха от различни области, с различен опит, и всички заедно направиха това", казва Никълъс Нюджънт, инженер по проекта в космическия център "Стенис".

"Скоро ще изстреляме ракетата, която тези хора построиха. Колко страхотно е това? Можеш да кажеш "Аз работих по тази ракета", а те вече работят по втората, третата, четвъртата и петата", каза Лони Дютреа, директор на монтажна база Michoud в Ню Орлиънс.

 

Колко струва всичко това?

Мисиите на "Артемида" бяха съпътствани от закъснения и технически неизправности, затова изстрелването днес е под голямо напрежение.

Разходите за "Артемида 1" достигнаха 4 млрд. долара (4 млрд. евро), а цялата програма ще струва на НАСА поне 93 млрд. долара (93 млрд. евро), докато астронавтите отново кацнат на Луната.

Това е изпитателен полет и той не е лишен от риск. Анализирали сме тези рискове по най-добрия възможен начин и също така сме ги намалили по най-добрия възможен начин", заяви Боб Кабана, заместник-администратор на НАСА, преди изстрелването.

"Но ние ще натоварим "Орион" отвъд това, за което всъщност е проектиран. В подготовка за изпращането му на Луната с екипаж и искаме да сме сигурни, че ще работи абсолютно перфектно, когато го направим, и че разбираме всички рискове. Ще научим много от този изпитателен полет"

Най-четени