Свят

Артемида 1: Първата мисия на НАСА до Луната от 50 години насам

От Николай Облаков Николай Облаков Редактор
Artemis 1 3 Снимка: НАСА

Ракетата Space Launch System (SLS) на НАСА ще се отправи на пътешествие до Луната - мисия, която според американската космическа агенция ще положи основите на дългосрочно присъствие на повърхността на земния спътник.

Мисията "Артемида 1" (Artemis-1) е изпитателен полет от огромно значение. При изстрелването, насрочено за днес следобед, безпилотен модул "Орион" ще бъде изведен в орбита около Луната, след което ще се върне на Земята.

Той ще събере изключително важни данни преди следващите етапи на мисията - пилотирано изстрелване на модула "Орион" в лунна орбита, последвано от първата мисия за кацане на хора на Луната от 1972 г. насам. Всъщност този декември се навършват точно 50 години, откакто астронавтът от Аполо 17 Юджийн Сърнън остана последният човек стъпвал на земния спътник.

Ето какво трябва да знаете преди изстрелването по-късно днес:

 

Какво представлява Артемида 1?

Това е първият етап от мисията "Артемида", чиято крайна цел е да установи дългосрочно присъствие на повърхността на Луната.

Mисията "Артемида I" започва днес. НАСА ще изстреля безпилотен космически кораб "Орион" в орбита около Луната на изпитание, за да гарантира, че пилотираните мисии са възможно най-безопасни.

Космическият кораб "Орион" ще бъде изстрелян от космическия център "Кенеди" във Флорида с гигантската ракета на НАСА, наречена SLS.

Според НАСА това е най-мощната ракета в света, която може да изведе повече полезен товар в дълбокия космос от всяко друго превозно средство.

 

Висока почти 100 м, ракетата SLS може да осигури тяга от 4 милиона кг. Две минути след изстрелването два ускорителя ще се отделят от ракетата, последвани от основната степен. Тя е "сърцето" на ракетата, която извършва по-голямата част от тежката работа.

Тези части ще паднат в Тихия океан, докато космическият кораб "Орион" ще продължи курса си към Луната.

По време на четири до шестседмичната мисия, "Орион" ще измине 450 000 км от Земята и хиляди километри отвъд Луната.

Ще го подложим на натоварване и ще го проверим. Ще го накараме да прави неща, които никога не бихме направили с екипаж на борда, за да се опитаме да го превърнем във възможно най-безопасен

Бил Нелсън, администраторът на НАСА

"Орион" ще се отправи към Луната с помощта на обслужващ модул, предоставен от Европейската космическа агенция (ЕКА).

 

Манекени за летателни изпитания

Космическият кораб "Орион", който е висок 3 м, може да побере четирима астронавти.

По време на този полет на мястото на командира ще седне манекен в оранжев костюм, снабден с датчици за вибрации и ускорение.

Два други манекена, изработени от материал, имитиращ човешка тъкан, ще измерват космическата радиация, която е един от най-големите рискове при космически полети.

По време на опита от капсулата ще изскочат десет спътника с размер на кутия за обувки, които ще измерват радиацията и други показатели.

 

Какво ще се случи след Артемида 1?

След "Артемида I" идват "Артемида 2" и "Артемида 3" - първите пилотирани лунни мисии на НАСА от пет десетилетия насам.

Ако се предположи, че всичко с първата тестова мисия мине по план и следващите мисии не бъдат засегнати от същите закъснения, които сполетяха " Артемида 1", вторият тестов полет около Луната - този път с екипаж - е планиран за 2024 г.

Ако всичко мине по план, "Артемида 3" ще започне да се осъществява година по-късно.

Мисиите ще включват тестване на системите, необходими за създаването на база в орбита около Луната, която ще бъде база за мисии на лунната повърхност. След като бъде установено дългосрочно присъствие на Луната или около нея, тя ще бъде използвана за бъдещи мисии в по-далечни точки, включително до Марс.

"Това не беше работа за един или двама души. Това бяха екипи от стотици хора, които дойдоха от различни области, с различен опит, и всички заедно направиха това", казва Никълъс Нюджънт, инженер по проекта в космическия център "Стенис".

"Скоро ще изстреляме ракетата, която тези хора построиха. Колко страхотно е това? Можеш да кажеш "Аз работих по тази ракета", а те вече работят по втората, третата, четвъртата и петата", каза Лони Дютреа, директор на монтажна база Michoud в Ню Орлиънс.

 

Колко струва всичко това?

Мисиите на "Артемида" бяха съпътствани от закъснения и технически неизправности, затова изстрелването днес е под голямо напрежение.

Разходите за "Артемида 1" достигнаха 4 млрд. долара (4 млрд. евро), а цялата програма ще струва на НАСА поне 93 млрд. долара (93 млрд. евро), докато астронавтите отново кацнат на Луната.

"Това е изпитателен полет и той не е лишен от риск. Анализирали сме тези рискове по най-добрия възможен начин и също така сме ги намалили по най-добрия възможен начин", заяви Боб Кабана, заместник-администратор на НАСА, преди изстрелването.

"Но ние ще натоварим "Орион" отвъд това, за което всъщност е проектиран. В подготовка за изпращането му на Луната с екипаж и искаме да сме сигурни, че ще работи абсолютно перфектно, когато го направим, и че разбираме всички рискове. Ще научим много от този изпитателен полет"

Стартът може да проследите на живо тук: