Ексклузивно

Дан Шомон: Създадохме „цветна коалиция“, която направи Обама президент

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Той знае как се печели Америка. Той знае как се става номер едно. Той е Дан Шомон, ексклузивно в PrimeTime - човекът, който направи от Барак Обама президент на Съединените Щати. С него разговаря Николай Лефеджиев

 

Знаем, че често посещавате страната ни, какво ви води в България този път?

Работя съвместно със Съюза за стопанска инициатива, който е огромна бизнес организация в България. Работим с компании в България за предоставяне възможности в САЩ и ЕС. В страната съм, за да сключа някои сделки с нарастващ брой български компании и членове на Съюза. В този смисъл беше наистина продуктивно пътуване. Бях в Румъния, Хърватия и от няколко дни в София.

 

Заради войната в Украйна, кризата в Европа е изключително тежка. Какви са вашите виждания? Колко по-трудно ще ни бъде през зимните месеци?

Много съм обезпокоен за зимните месеци. Не съм напълно сигурен какво точно причинява кризата- дали войната в Украйна или алчни петролни компании, които целят да направят по-големи печалби. Или може би става дума за проблем с доставките- Русия не снабдява България с природен газ. Има много фактори, които създават тази криза. Ситуацията е много сериозна. В САЩ цените на газа също са се удвоили- на някои места са по-ниски, но на някои места не са. Ще бъде трудна зима, през която ще трябва да се вземат трудни решения. Наистина съм обезпокоен.

 

Бяхте поканен в Комисията по корупция в Народното ни събрание. За какво си говорихте със Стефан Янев?

Имах среща в Комисията по корупция, на която говорихме по много теми. Целта ми е да информирам Комисията за най-успешните американски практики в тази сфера. Какви нови закони въвеждаме, за да подобрим прозрачността в правителството и по този начин и гражданите да бъдат по-информирани. Модифицирането на договорите по такъв начин, че да е невъзможно да се извършва корупционна дейност чрез тях. Също така изискваме от политиците да разкрият повече информация за личните си финансови интереси. Изключително важно е - за да получим доверието на хората, трябва да ги информираме. Прозрачността е ключова, когато говорим за правителства.

 

Били сте много години в американската политика. Каква е основната разлика между американските и българските политици?

Искрено вярвам, че повечето български и американски политици правят всичко възможно, за да помогнат на народите си. Вярвам го с цялото си сърце. А американския случай обаче, доверието в политиците е закон. Хората не вярват в правителството, не вярват във ФБР, ЦРУ или департамента по правосъдие. В този смисъл е действително много трудно да бъдеш част от правителството на САЩ в момента. В България, тъй като все още няма редовно правителство, а служебно, предизвикателството е голяма. Хората вече не вярват, че политиците са способни да се обединят в стремежа да разрешават проблеми. Имаме същия проблем в САЩ- прекалено много конфликти, а недостатъчно разговори.

 

В САЩ предстоят избори за Конгреса. Какви са очакванията ви и защо тези избори са определяни за много важни за Америка?

Много добър въпрос. Междинните избори в САЩ , които ще се проведат във вторник, са изключително важни. 435 са местата в Камарата на представителите, които ще се определят от тези избори. С други думи- една трета от американския сенат или 33 места от общо 100. В момента демократите доминират в Камарата на представителите и в Сената, но с много малка разлика. Водят със седем места в Камарата и само с едно в Сената. Ако на тези междинни избори, партията на власт загуби места по някаква причина- дали защото обществото е гневно заради инфлацията, престъпленията, ковид или друг фактор, то тогава вече ще си зададем въпроса колко места може да си позволи да изгуби Демократичната партия, за да не изгуби и контрола в Сената. Вероятно в Камарата на представителите Републиканците ще са доминиращите, но предстои да видим какво ще се случи със сигурност.

 

Как ще се отрази всичко това на Европа и в частност на България?

Резултатите от изборите в Америка могат да рефлектират върху България по много начини. В момента Щатите вливат милиарди не само в Украйна, но и в НАТО. Щатите финансират натовски оръжия и други системи. Републиканците вече говорят за прекратяване на тези разходи. Верояният нов представител на Камарата на председателите е конгресмен от Калифорния, казва се Кевин Макартни. Според него обществеността вече не може да се справя с инфлацията и изобщо ситуацията в Америка. Че вече не можем да си позволим да вливаме толкова много пари в Украйна. Именно поради тази причина се безпокоя не само за Украйна, но и за целия регион, за НАТО. Републиканците потенциално могат да блокират помощта и подкрепата, която оказваме.

 

Резултатите от тези избори в САЩ, ще бъдат ли определящи и за следващите президентски избори в страната през 2024 година?

О да, много вероятно е да се отразят и на президенстките избори, ще ви обясня защо. Има много кандидати, които имат подкрепата на Доналд Тръмп. А Доналд Тръмп частично заговаря за ново кандидатиране за президент през следващите седмици. Той вече беше президент, но според Конституцията на САЩ, може да се кандидатира за още един мандат. Ако кандидатите му се справят добре, това би означавало силен тласък за неговата кампания. Ако обаче не се справят задоволяващо, хората вероятно ще потърсят друга алтернатива на Тръмп.

 

Да ви върна сега година назад, когато бяхте близо до Барак Обама. Разкажете ни за работата си с Обама и каква е тайната ви за успех? Как се печелят избори?

Имах честта да работя с феноменален човек. Имаше диплома за юрист от Харвард, много внимателен и образован човек, който четеше много. Буквално изчиташе Ню Йорк Таймс от първата до последната буква всеки ден. Наистина брилянтна личност. Но това, което направихме заедно с Обама, заради неговия афроамерикански произход, трябваше да създадем коалиция. Създадохме коалиция, съставена от афроамериканци, либерални бели хора, американци с азиатски произход, мюсюлмани, източноевропейци. Създадохме коалиция от предимно млади хора, която е представителна за Америка. САЩ са изключително разнообразна страна. В следващите години ние ще сме мнозинство от малцинства. Създадохме „цветна коалиция“, като събрахме най-различни хора в нея, това беше и целта на Обама. Именно тази коалиция му помогна и в битката за президент.

 

За кратко време той придоби популярност като рокзвезда...

Да, точно. Понякога казваше, че е Тайлър Уудс на политиката. Аз му отговарях, че не е, но в край на сметка се оказа, че в действителност е.

 

От позиция на времето, какво мислите сега за управлението на Барак Обама?

По вътрешнополтическите въпроси, мисля, че беше блестящ. Едно от големите му завещания бе достъпната здравната застраховка за доста американци. Ако сте в критично здравословно състояние, не можете да си направите застраховка в Америка. Това се промени след като Обама дойде на власт. Имам приятели, чиито живот здравното осигуряване спаси. Буквално стотици хора са спасени от президента Обама. От друга страна, ще ми се да беше направил доста повече по външните въпроси. Можеше да постигне много повече на международно ниво. Беше обаче много отдаден на Източна Европа, многократно ми е повтарял, че този регион е критичен партньор на Щатите. Подкрепата намаля по време на мандата на Тръмп, но ви уверявам, че той оказваше сериозна подкрепа на България и на цяла Източна Европа.