Euronews Primetime

Проф. Иван Динев: Републиканците имат големи шансове за мнозинство в Камарата на представителите

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

„В последните няколко седмици проучванията показват една „червена вълна“ – за по-голяма подкрепа на републиканците. Такава, каквато не наблюдавахме цяло лято. И това най-вероятно изключително много увеличава шансовете на републиканците да вземат контрол над това законодателно тяло (Камарата на представителите – бел. Ред.).“ Това каза в ефира на Euronews Bulgaria проф. Иван Динев, преподавател във Факултета по обществени и международни отношения в Университета в Синсинати, САЩ, относно прогнозите за междинните избори на 8 ноември.

 

Според проучването на един от най-важните уебсайтове – „538“, който събира данни от множество престижни проучвания на общественото мнение, с правилната методология, проведени в последните няколко седмици, около 85% е шанса на републиканците да вземат контрол над Камарата на представителите, докато демократите имат някъде около 15% шанс да запазят контрола, който имаха до момента.

Проф. Динев посочва, че мнозинството на демократите в момента е сравнително малко.

„Проблемът е, че тук говорим за едномандатни избирателни райони. Основна част от избирателните райони са т. нар. сигурни места. Много малък е шансът при 3-4% промяна на настроенията сред гласоподавателите, да се смени контролът“, каза той.

 

Но едни 3-4% промяна на нагласите имат ключово значение за т. нар. колебаещи се избирателни райони. Тези 3-4% могат да бъдат критични, защото избирателни райони се печелят с малък брой гласове и с малка разлика.

Ако републиканците спечелят Камарата на представителите, това няма да се отрази добре на законодателните инициативи на демократите, смята преподавателят.

„Това създава т. нар. разделено правителство. Но след Втората световна война това е по-скоро норма, отколкото изключение“, уточнява той.

Цялото интервю вижте във видеото.