Европа

Зеленски: Русия води "тотална война" срещу страната ми

От Веселин Диманов Веселин Диманов Стажант
Switzerland Davos Forum 22143361819380 Снимка: AP

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че води "тотална война" срещу страната му, предаде Асошиейтед прес.

В редовното си среднощно обръщение към нацията, което отправи в навечерието на навършването на три месеца от началото на войната, Зеленски каза, че руските въоръжени сили са нанесли 1474 ракетни удара с общо 2275 ракети. Огромното мнозинство от тях поразиха цивилни цели, обърна внимание той.

"Наистина не е имало такава война на европейския континент от 77 години", подчерта Зеленски.

Украинският президент каза, че при руска ракетна атака срещу град Десна, на 55 километра северно от столицата Киев, миналата седмица са били убити 87 души. Сега Русия е съсредоточила своите войски в източния регион Донбас, около градове като Бахмут, Попасная и Северодонецк, заяви той.

Зеленски призова украинците, които не са на бойното поле, да помогнат както могат, и отбеляза, че неговата задача е да работи за засилване на международния натиск върху Русия. "Абсолютният приоритет са оръжия и муниции за Украйна", подчерта той.

Трима цивилни са били убити при руски атаки в Донецка област вчера, съобщи губернаторът на източния украински регион Павло Кириленко. Той не даде подробности.

Вчера Кириленко каза, че се водят тежки боеве близо до съседната Луганска област и че фронтовата линия е под непрекъснат обстрел. "Ситуацията е трудна", призна той.

Кириленко съобщи още, че голяма част от жителите на Донецка област вече са евакуирани. В частта от региона, която бе под украински контрол преди началото на руската инвазия, са живеели 1,6 милиона души. От тях са останали "не повече от 320 хиляди човека", каза той.

Губернаторът на Луганска област Серхий Гайдай съобщи, че евакуирането на местните жители продължава всеки ден. Хората "се съгласяват на риска (да заминат), "защото това, което става в градовете, е много по-лошо", каза той.