Свят

САЩ: Русия планира да анексира Източна Украйна този месец

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
APTOPIX Russia Ukraine War 22122744008644 Ситуацията в Украйна. Снимка: AP

САЩ твърдят, че Русия планира да анексира голяма част от Източна Украйна този месец, да проведе "фалшиви избори" и да признае Херсон за независима република.

Високопоставен американски служител заявява, че САЩ смятат, че Русия планира този месец да анексира големи части от Източна Украйна и да признае южния град Херсон за независима република.

Майкъл Карпентър, посланик на САЩ в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, заяви в понеделник, че предполагаемите действия са "направо от наръчника на Кремъл" и няма да бъдат признати от Съединените щати или техните партньори и съюзници.

Карпентър заяви, че САЩ и други страни разполагат с информация, че Русия планира "фиктивни референдуми" в така наречените Донецка и Луганска "народни републики", които ще присъединят образуванията към Русия. Той също така заяви, че има признаци, че Русия ще организира гласуване за независимост в град Херсон.

"Смятаме, че Кремъл може да се опита да проведе фалшиви референдуми, за да се опита да придаде демократична или изборна легитимност и това е направо от наръчника на Кремъл", каза той и добави, че според информацията гласуванията може да се проведат още в средата на май. "Такива фалшиви референдуми, изфабрикувани гласове няма да бъдат считани за легитимни, нито пък опити за анексиране на допълнителна украинска територия", каза той.

Карпентър не даде подробности за информацията, довела до тази оценка, въпреки че в публичното пространство се появиха съобщения, че Русия се стреми да упражнява по-голям контрол върху районите, които вече контролира и окупира в Източна и Южна Украйна. Той посочи данни, че там са отвлечени местни кметове и законодатели, че са прекъснати интернет и мобилните телефонни услуги и че скоро ще бъдат наложени руски училищни програми.

Междувременно в понеделник вечерта при удар в град Одеса е убит тийнейджър, съобщават официални лица.

Украинските власти твърдят, че в понеделник вечерта руска ракета е поразила черноморското пристанище Одеса.

"Ракетният удар по Одеса е повредил сграда, в която са се намирали петима души. Загина 15-годишно момче", съобщи градският съвет в платформата Telegram, но без да дава подробности за съдбата на другите трима обитатели на сградата.

APTOPIX Ukraine Russia 22122720670457 Руски ракетен удар по Одеса. Снимка: AP

При нападението е бил откъснат покривът на православен храм под управлението на Московската патриаршия, съобщи секретарят на Съвета за сигурност на Украйна Олексий Данилов пред украинската телевизия.

Одеса, рускоезичен град, смятан за основен културен център, както за украинците, така и за руснаците, беше атакуван няколко пъти през последните седмици.

В събота летището е било подложено на обстрел от руски ракети, като според украинските власти е била унищожена пистата му. На 23 април беше ударена жилищна сграда, при което загинаха най-малко осем души там.

Украинците се опасяват, че градът е една от целите на Русия, особено след като един руски генерал заяви, че офанзивата на Кремъл в Украйна има за цел да създаде коридор от Русия към отцепилия се молдовски регион Приднестровие, който да минава през Одеса.

 

Russia Ukraine War A Week Photo Gallery 22119476363683 Володимир Зеленски, президент на Украйна. Снимка: AP

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че група от около 100 души е била евакуирана от завода "Азовстал" през деня в неделя. Руското министерство на отбраната определи броя на 80 цивилни.

Операцията за безопасно преминаване през стоманодобивния завод в Мариупол трябваше да продължи и в понеделник. Заводът е последната украинска крепост в обсадения южноукраински пристанищен град.

Зеленски също така обвини Москва, че води "война на изтребление", позовавайки се на още руски удари по цивилни цели.

Повече от една четвърт от всички войски, които Русия е разположила за войната си в Украйна, вече са "бойно неефективни", твърди Министерството на отбраната на Обединеното кралство.