Euronews Сега

Армения и Азербайджан се обвиняват взаимно за ескалацията

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Ново напрежение между Армения и Азербайджан. Двете страни се обвиниха взаимно за изострянето на напрежението от последната нощ, при което войските им са осъществили бойни действия в няколко участъка по общата граница.

Ситуацията в няколко участъка по арменско-азербайджанската граница остава "изключително напрегната", съобщи арменското министерство на отбраната. Според ведомството, във вторник вечерта азербайджанските войски, използвайки артилерия, минохвъргачки и дронове, са открили огън по градовете Джермук, Сотк и Горис. Те се намират далеч от спорния анклав Нагорни Карабах.
Според премиера на Армения Никол Пашинян най-малко 49 арменски войници са били убити в резултат на нощните боеве. Ереван се обърна за помощ към Русия, Организацията на договора за колективна сигурност и ООН.

На свой ред Министерството на отбраната на Азербайджан обвини арменската страна в изостряне на конфликта. От ведомството посочват, че именно арменските сили са извършили диверсии и са минирали районите и снабдителните пътища между позициите на азербайджанската армия.

След войната от 2020 г. в Нагорни Карабах Баку получи контрол над значителна част от териториите около спорния анклав, а в самия Нагорни Карабах бяха разположени руски войски. И двете страни в конфликта бяха недоволни от договора.

Официален Брюксел призова Баку и Ереван да спрат военните действия, а френският президент Еманюел Макрон обеща да повдигне темата за ескалацията на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН.