Euronews Сега

Кални свлачища заляха пътища недалеч от Лос Анжелис

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

След рекордните горещини в американския щат Калифорния, мощни гръмотевични бури предизвикаха внезапни наводнения, които заляха пътища и магистрали във вътрешността на страната. Недалеч от Лос Анжелис кални свлачища погълнаха десетки коли, но спасителите извадиха невредими хората в тях. 

Опасно време в Съединените щати. Проливните дъждове отприщиха кални свлачища в планински район източно от Лос Анджелис, като затрупа с камъни и други отломки пътищата. Повече от 50 души бяха спасени, след като попаднаха буквално в капан на тоновете кал в поне 24 автомобила и един противопожарен автомобил в планинския район на езерото Хюз северно от Лос Анджелис. Не се съобщава за пострадали. Пожарникарите обикалят улица по улица в община Форест Фолс, за да се уверят, че няма затрупани жители. Бедствието предизвикаха заповеди за евакуация, а хиляди жители трябва да потърсят подслон. Въпреки, че предупрежденията за наводнения са изтекли, са възможни още гръмотевични бури, съобщи Националната метеорологична служба.

Дъждовете са остатък от тропическа буря, която миналата седмица донесе силни ветрове. Калните свлачища дойдоха след седмица, в която Калифорния преживя рекордно дълга гореща вълна, при която температурите в много части на щата надхвърлиха 38 градуса по Целзий. 

Кални потоци и внезапни наводнения имаше и в части от планината Сан Бернардино, в области с малко растителност, която да задържа почвата, заради пожарите през 2020 г.

Проливните дъждове в югозападната част на САЩ предизвикваха наводнения и щети в обикновено горещия и сух национален парк "Долината на смъртта". Службата на националния парк съобщава, че няколко пътища са затворени.