В детайли

Забраната да държим подозрително сьомга - колко странни са всъщност британците?

От Мелина Василева Мелина Василева Стажант
Gb 1

Кончината на Елизабет ІІ очаквано прикова погледите на целия свят във Великобритания и строгия траурен протокол по изпращането на Кралицата в последния й път. Наблюдатели коментираха, че дори да се намира пред финансов банкрут, страната не би спестила нито пени за тази 10-дневна пищна церемония.

Защо това е така? Защото традицията на Острова е по-важна от златото. Затова, наред с формата си на управление и силната фигура на монарха в публичния живот, страната е популярна (или не чак толкова) и с редица разнообразни, понякога чудати за съвременния свят порядки. Които Великобритания си харесва и ревностно си пази!

Всички вече знаят, че предстои тотална смяна на банкнотите в страната. Занапред те вече няма да носят лика на кралицата, а на нейния наследник – крал Чарлз ІІІ.

Малко известно е обаче, че дори британските паспорти се издават от името на кралицата (а занапред – на краля). А самият монарх няма нужда изобщо да притежава такъв документ, тъй като не е необходимо идентифициране на неговата самоличност. За сметка на това е абсолютно задължително паспорт да притежава всеки кон на територията на страната.

Кралското семейство е в основата на обществения живот във Великобритания. Обединеното кралство е може би единствената страна в света, която няма свой национален празник. Но сватбите на кралските особи се възприемат и отбелязват като такива – всички си спомняме тържествата около венчавките на принцовете Уилям и Хари. Жителите на страната дори получават почивен ден в деня след сватбената церемония. Като национален празник се отбелязва и рождения ден на кралицата (вече краля).

Всички вече прочетохме за коргитата – любимите кучета на покойната Елизабет ІІ. Но едва ли мнозина знаят за любопитната забрана, според която обикновен домашен любимец „от народа“ няма право да се среща и чифтосва с такъв от кралското семейство. Въпреки че вероятността обикновен домашен любимец да се срещне с кралски е много малка, това би било нарушение на закон в Обединеното кралство.

Във Великобритания има дейности, извършвани на публични места, които нарушават редица правила. Според закон от 1839 г. пускането на хвърчило по улицата не е разрешено. Пускането на крави по улиците през деня – също. Закон от 1867 г. Забранява разходките на какъвто и да е добитък от 10 до 19 часа, освен ако няма специално разрешение от полицейския комисар.

Транспортът също попада под строгите правила на закона. Не се разрешава неспазването на реда в билетните центрове на метространциите. Нещо повече, съгласно правилника на лондонското метро пропускането на опашката е престъпление. Правилото е въведено, за да се избегне опасност от сблъсъци между хората преди качването на влака и по този начин да се предизвикат инциденти.

Не е разрешено и пързалянето по по заледените улици. Колкото и да е забавно плъзгането по леда с шейна или дори само с обувките, друг от странните закони на Обединеното кралство го прави незаконно.

 

Като престъпление се класифицира и нараняването или убиването на лебед. По закон от далечния 12 век красивите птици принадлежат на кралицата и са неприкосновени. А още по-древен закон забранява да разнасяте дървени дъски по тротоара. Те могат да бъдат премествани, само ако се разтоварват от превозно средство или се внасят в сграда. Разпоредбата е още от средновековието, когато каруците често са били претоварвани и дървта са падали от тях, застрашавайки живота и здравето на пешеходците.

Макар в някои европейски страни просторите с цветни дрехи по улиците да имат своя чар, във Великобритания тази домакинска дейност е забранена. Простирането на пране през улицата може да донесе глоба в размер на 1000 паунда.

Друго “странно” нарушение е свързано с консумирането на алокохол в нощните заведения. Разбира се, то е допустимо. Но от 1968 г. се смята за престъпление посетителят да бъде открит пиян в бара. Сервирането на лице в нетрезво състояние също е незаконно според версията на закона от 2003 г. Тя гласи, че алкохолни напитки не трябва да се продават на клиент, който вече е пиян.

Незаконно е да държите сьомга, докато „изглеждате подозрително“ - Може би най-странната от всички, тази разпоредба е описана в раздел 23 от Закона за сьомгата от 1986 г. и обхваща „подозрителното боравене с риба“. Разбира се, насочен е главно към търговците на риба.

Облечени в полицейско облекло за Хелоуин? Не и във Великобритания. Полицаите и разбойниците са едни от най-популярните костюми за Хелоуин, но на Острова това може да създаде проблеми. Законът е ясен - обличането и представянето за полицай или представител на въоръжените сили е престъпление и дори може да ви вкара в затвора. Тези нарушения и наказания са записани в Закона за фалшивите документи на моряците и войниците от 1906 г. и в по-новия Закон за полицията от 1996 г.

Държава като Обединеното Кралство има дългогодишна правна история и редица странни закони, които по различни причини не са били отменяни през годините. Останали и до днес, за всеобщо учудване, на тези чудати правила и закони се гледа както сериозно, тъй като носят след себе си солидни глоби, така и с доза (английски) хумор.