Европа

Aргументите "за" и "против" забраната на визите за руснаци в ЕС

От Николай Облаков Николай Облаков Редактор
Josep Borrell Ap Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел говори по време на медийна конференция в Брюксел. Снимка: AP

Европейският съюз предприе мерки за затрудняване на посещенията на руснаци в блока, като отмени визовото споразумение с Москва от 2007 г.

Въпреки че не се стигна до пълна забрана, руснаците вече ще бъдат изправени пред повече разходи, забавяния и пречки при получаването на виза за краткосрочно пребиваване в Шенгенското пространство, което според създателите на политиката на ЕС драстично ще намали броя им.

Но дали това изобщо е правилният подход?

Euronews разговаря с трима експерти за аргументите "за" и "против" ограничаването или забраната на визовия достъп до ЕС за около 144 млн. души в Русия.

 

Какви са аргументите в полза на визовата забрана за руснаци?

 

Рискове за сигурността

Един от аргументите, изтъквани особено силно от съседите на Русия, е, че допускането на руснаци да влизат в ЕС безпрепятствено и свободно представлява заплаха за сигурността.

В момент, когато Русия и Европа се сблъскват за Украйна, д-р Кристи Раик, директор на Естонския международен център за отбрана и сигурност, заяви пред Euronews, че руски агенти могат да използват туристически визи, за да проникнат в ЕС и да провеждат "тайни операции за влияние".

От началото на 2000 г. руски атентатори са обвинявани в извършването на няколко убийства в Европа, включително на критика на Путин - Александър Литвиненко през 2006 г., като са пристигнали на европейска територия с туристически визи.

Въпросите се усложняват от огромна пролука в действащите правила.

Въпреки че някои отделни държави от ЕС се опитват да въведат пълни забрани за пътуване, те все още не могат да спрат руснаците да влизат на техните граници от други държави членки, дори ако ги смятат за заплаха за сигурността, тъй като се намират в Шенгенската зона.

Според д-р Раик частичните ограничения, особено забраните за полети в ЕС, са превърнали страните, които имат сухопътна граница със съседите на Русия, по-специално Естония и Финландия, в транзитни държави, което ги принуждава да поемат "голяма тежест" при проверката на тези лица.

"Обемът [на пристигащите руснаци] е толкова голям, че не е възможно да се проверят правилно всички и да се оценят опасенията за сигурността", каза тя. "И все пак сега е моментът, в който трябва да бъдем още по-внимателни."

 

Демонстриране на европейски твърдост спрямо Русия

Според експертите визовата забрана може да засили натиска върху Москва и да засили влиянието на ЕС.

Според д-р Раик подобни "по-строги мерки" ще предизвикат "недоволство" в руското общество, особено сред по-заможните и влиятелни групи, които след това могат да склонят режима да промени курса си в Украйна.

Израснала в СССР, който забраняваше на хората да напускат страната, Раик заяви, че от собствен опит знае колко ефективно може да бъде това.

Много добре си спомням, че невъзможността да се пътува в чужбина имаше голямо значение за хората

Д-р Бенджамин Талис, специалист по международна политика и сигурност, свързан с Германския съвет за външни отношения, казва, че забраната на визите също така кара ЕС да изглежда по-силен и решителен пред лицето на руската агресия.

Забраната за издаване на визи е "всъщност пренареждане на нашата сила и заявяване, че ни е писнало да се борим с Кремъл с вързани ръце зад гърба", каза той и ги определи като оръжие в "арсенала на демокрацията".

Европа ще изглежда по-твърда в очите на Русия отчасти заради икономическия удар, който ще понесе, губейки руските туристи, но също така и защото този ход ще сложи край на двойните стандарти на Европа към Русия, казва д-р Талис.

"Това показва, че на европейците им е писнало да ни се смеят в лицето", казва той пред Euronews.

"На европейците им е писнало да гледат как много богати руснаци се хвалят с богатството си и си прекарват чудесно, докато страната им води агресивна война в Украйна."

Преди войната Лондон беше прословуто място за игра на руските свръхбогати, особено в шикозни райони като Кенсингтън и Уестминстър, които получиха прозвището Лондонград.

Russia Daily Life 21048600124780 Влак, превозващ руски туристи до границата с Финландия, 17 февруари 2021 г. Снимка: AP

Солидарност с Украйна

Последният аргумент е, че ограничаването или забраната на руските посетители в ЕС е силна проява на подкрепа за Украйна.

"Забраната за издаване на визи е нещо, което можем да направим, за да покажем ясно, че сме на страната на Украйна", казва д-р Талис, като добавя, че това е най-важната причина, поради която такава забрана трябва да бъде издадена незабавно.

Русия разчиташе, че с течение на времето европейската подкрепа за Украйна ще се разпадне .- тази мярка наистина ще покаже, че Европа е на дългосрочна основа

Украйна последователно призовава Европа да забрани всички руски пътници, като Зеленски заяви, че те трябва да "живеят в собствения си свят, докато не променят философията си".

Подобен жест би могъл да подтикне Украйна към победа на бойното поле - д-р Раик отбелязва, че много големи промени в Русия са настъпили след военно поражение - и би бил по-морален, твърди тя.

"Чувствам се зле, когато виждам, че руският елит се наслаждава на живота в Европа, сякаш нищо не се е случило, докато убийствата, мъченията, изнасилванията и грабежите на Украйна от руснаците продължават", казва тя.

 

Какви са аргументите срещу забраната на визите за руснаци?

 

"Трябва да защитим онези, на които може да се наложи да избягат“

Първата причина срещу забраната за пътуване, изтъкната от експертите, е, че тази политика може да затвори вратата за руснаците, които се противопоставят на войната и режима на Путин.

Тези лица, които не могат да получат туристически визи, може да се затруднят да напуснат Русия. В краен случай руснаците, които имат проблеми с властите заради критиките си към статуквото, може да се окажат затруднени да стигнат до безопасно място в Европа.

"Когато обмисляме подобни общи подходи, трябва да помислим кои лица ще бъдат засегнати", каза професорът по международна политика и политика в Калифорнийския университет Брад Блиц. "В много случаи това са хора, които се спасяват от преследване и се нуждаят от закрила".

Bondarev 990X556 Борис Бондарев - бившия руски дипломат

Той посочи "големия брой" млади хора, сексуални и религиозни малцинства, които сега се опитват да напуснат Русия, като предположи, че за някои туристическата виза може да бъде единственият изход.

След инвазията в Украйна броят на руснаците, подали молба за убежище в ЕС, се е удвоил - от 670 през февруари до 1335 през март, сочат данни на Евростат.

Оттогава насам този брой остава висок.

 

"Положителна намеса“

Пълната забрана за посещение на руски граждани също така възпрепятства положителните контакти между руснаци и европейци - нещо, което би могло да доведе до прогресивни промени.

Професор Блиц предполага, че ако ЕС затвори вратата, руските учени, художници, учители, журналисти, работници в неправителствени организации - хора, които той нарича "авангард" на обществото - ще имат по-малко възможности за обмен на идеи, а хората на Запад може да загубят представа за "големия" художествен и литературен принос на Русия към света.

Посещавайки Русия през 2000 г., професор Блиц разказва пред Euronews как според него руснаците са се променили чрез по-голяма откритост и контакт с външния свят, макар да признава, че през последните години все по-силните държавни репресии са направили нещата по-трудни.

Pussy Riot Five Years On 17289674263951 Мария Альохина, Снимка: AP

Въпреки че не е съгласна с тази идея, смятайки я за наивна, д-р Раик заяви, че този начин на мислене стои зад съпротивата на Германия и Франция срещу пълната забрана.

Според нея те вярват в преобразуващата сила на ЕС чрез ангажираност и контакти между хората, което само по себе си укрепва връзките между Париж и Берлин, които някога са били смятани за немислими.

 

"Победа на пропагандата“

Според експертите забраната за издаване на визи може да допринесе за сближаването на руснаците с режима.

Ако ЕС забрани достъпа на руски посетители, това ще бъде в полза на "руските пропагандисти", а "Кремъл почти сигурно ще обвини Запада за последиците".

"Това само ще подпомогне разказа на Путин по отношение на самовиктимизацията", каза той. "Че светът е срещу Русия, която се опитва да ни притисне, докато ние сме единствените, които защитават света от нацизма."

През май бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви, че "омразата" мотивира западните санкции, което показва, че двойката никога не може да бъде в мир.

"В основата на тези решения е омразата към Русия - към руснаците, към всички нейни жители", написа той в Telegram. "Омраза [към] нашата култура. Оттук и отмяната на Толстой, Чехов, Чайковски и Шостакович. Така е било почти винаги.

 

По Джошуа Аскю, Euronews

Най-четени