Европа

Визите за руски туристи: Финландия забавя процедурата за издаване на документите

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Все повече руснаци пътуват с автомобили до Финландия, откъдето продължават със самолет към други европейски държави. С това избягват приетото от много страни решение да затворят въздушното си пространство за Русия заради войната в Украйна. За да се справят с потока от хора, от Хелзинки забавят процеса по издаване на визи.

 

Това е паркингът на летището в Хелзинки. Но колите тук не са на хора от Финландия. Руснаци все по-често влизат в страната, за да летят до други дестинации в Европа. Финландия обаче иска това да спре.

 

Руснаците идват с шенгенски визи, издадени от най-различни държави, и после продължават към летището. Има увеличение, след като COVID ограниченията в Русия приключиха на 15 юли. Сега има бум както в този вид туризъм, така и в кандидатстването за визи.

Пека Хаависто, външен министър на Финландия

Финландският премиер Сана Марин призна, че Хелзинки забавя процедурата за издаване на туристически визи на руснаци. Балтийските държави и Полша подкрепят тази позиция. Според тях и обикновените руснаци трябва да са отговорни за политиките на Кремъл.

Сега се обмисля забрана на визите за руски туристи във всички държави от ЕС, които имат сухопътни граници с Беларус и Русия. Страните членки ще обсъдят темата и на срещата на външните министри от блока в края на месеца членки се очертава да бъде трудно.