Общество

Политолог: Ограничаването на визите няма да впечатли руското общество

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Желанието за ограничаване на издаването на визи за руски граждани от Европейския съюз е очаквано на ниво политически дискурс. Въпросът е до каква степен подобна мярка ще доведе до промяна на външнополитическия курс на Русия по въпроса на войната с Украйна.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Теодорос Ваниотис, политолог и преподавател в Софийския университет.

 

Руското общество като цяло няма да остане толкова впечатлено – от една страна това би било поредната санкция, от друга самото руско общество не е толкова политически ангажирано. Там наблюдаваме както и у нас по-ниска избирателна активност и ниска вяра в това, че едно гласуване би променило нещо, по-ниска протестна култура. В този смисъл, не съм убеден, че подобни рестрикции биха довели до някакви сериозни промени.

Може би е добре да се помисли, ако се приемат такива мерки какви биха били евентуалните последици за България. Тази година заради войната има по-малък наплив от руски туристи, както и от чуждестранни туристи към Русия. Една такава мярка би довела до осезаеми промени за малкия и среден бизнес. Така че когато се взема едно такова решение трябва да се предвидят множество фактори.

 

Преди локдауните имаше доста български студенти в Русия. Какво става с тези хора, ако се наложат рестрикции за тях? Също и за бизнеса. За съжаление когато се намесят големите интереси са потърпевши обикновените хора.

Ако идеята е чрез забраняването на туризма да се въздейства върху руското общество за промяна вътре в страната, може би е по-добре да се помисли за някакъв по-специфичен туризъм, който би въздействал повече, отколкото цялостното му забраняване. Санкциите, за да имат резултат трябва или постоянно да се увеличават като твърдост или като цяло да бъдат много тежки, ако искаме да доведат до някаква промяна, каза Ваниотис.

Вижте цялото интервю във видеото.