Добро Утро, Европа

ЕС се събира да обсъди визите за руснаци

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

В края на месеца външните министри на ЕС ще обсъдят въпроса за “значително намаляване” на визите за руски граждани. Повече от 10 европейски държави вече са въвели различни ограничения.

ЕС забрани полетите от Русия, но гражданите й все още могат да пътуват по суша.
Спорът за налагането на забрана или ограничения за влизане на руснаци в европейските държави разделя Стария континент. И се разраства. 

 

Това, което е важно за нас е, че трябва да разберем, че има и много хора, които бягат от Русия, защото не са съгласни с руския режим. Решенията ни не трябва да усложняват пътя им към свободата. 

Олаф Шолц, канцлер на Германия

От следващия месец Финландия ограничава с 90% издаването на туристически визи за руснаци. 

 

Обикновените руснаци не започнаха войната, но в същото време трябва да осъзнаем, че те подкрепят войната. Мисля, че не е редно руските граждани да могат да пътуват, да влизат в Европа, в Шенгенското пространство, да бъдат туристи, да разглеждат забележителности, докато Русия убива хора в Украйна - това е погрешно.

Сана Марин, министър-председател на Финландия

Различни видове ограничения бяха въведени в повече от 10 европейски държави.  
България спря за неопределено време приема на документи за туристически визи и визи за собственици на имоти. 
Балтийските страни – Литва, Латвия и Естония – са недостъпни за руски туристи от първите месеци на войната.
Правилата в тези 3 държави са сред най-строгите – отскоро Латвия допуска руснаци само при смърт на близък роднина, a на границата всеки руски гражданин подписва документ, с който заявява своята позиция за войната.
В края на юли естонското правителство затегна още повече мерките си – като руснаци и беларуси вече не могат да кандидатстват дори за студентски визи или за временно пребиваване.
Литва издава визи само по хуманитарни причини, но иска да последва примера на Естония и да откаже достъп дори на руснаци, които вече имат издадена шенгенска виза. 

 

Съдейки по неотдавнашната много болезнена реакция на Русия на изявленията на Естония относно подобни решения, очевидно е, че това е болезнена тема за тях. Това може да бъде адекватна реакция на ниво ЕС на продължаващата брутална война на Москва в Украйна.

Виктория Кмилите-Нилсен, говорител на парламента на Литва 

Решението на външните министри на ЕС се очаква в края на месеца.