Свят

Израелските сили се изтеглиха от град Дженин

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израелските сили се изтеглиха от град Дженин на окупирания Западен бряг в петък след 10-дневна операция. Улиците на Дженин са тихи и жителите разчистват отломките.

Операцията на израелската армия беше най-смъртоносната на тази територия от началото на войната – общо 21 души бяха убити, включително деца, по данни на палестинското министерство на здравеопазването.

Четирима мъже бяха убити при израелски удар срещу лагер в град Дейр ал Бала в Газа. При същото нападение са ранени две деца. Жертвите в анклава вече надхвърлят 40 000.

ООН определи хуманитарната ситуация в Газа като „повече от катастрофална“ – над 1 милион души не са получили никакви хранителни дажби през август.

А в южната част на анклава започна имунизацията на деца срещу полиомиелит.

Полиомиелитът е изкоренен от всички страни в света, с изключение на две – Афганистан и Пакистан. Появата на болестта в окупираната палестинска територия след 25 години без регистрирани случаи е повод за сериозно безпокойство в международната здравна общност, особено за деца, които могат да се парализират.

д-р Ханан Балки – директор на СЗО за Източното Средиземноморие

Жителите на Газа са изключително уязвими към инфекциозни заболявания, тъй като унищожаването на инфраструктурата в анклава е оставило болниците без ресурси и оборудване.

А в Тел Авив се проведе пореден протест на близки и приятели на заложници. Те преминаха по улиците с ковчези, покрити с израелското знаме.

Липсата на напредък в преговорите за спиране на огъня прави неясна съдбата на около 70-те държани в плен в Газа израелски граждани.