Свят

Израелските сили са убили двама нападатели в Западния бряг

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Israel Palestinians Ramadan AP Снимка: АП, архив.

Израелските въоръжени сили са убили двама нападатели на окупирания Западен бряг.

Става дума за два отделни случая. При единия мъж е навлязъл в израелското селище Кармей Цур, а другият е стрелял по войници, след като автомобилът му се взривил на бензиностанция в Гуш Ецион.

Израелската служба за спешна медицинска помощ заяви, че двама мъже са били ранени с огнестрелни оръжия. От палестинска страна няма коментар.

В петък Израелските сили за отбрана (IDF) съобщиха за убийството на командир на Хамас на Западния бряг. Уасем Хазем, идентифициран като командир на палестинската групировка в град Дженин, е бил убит в автомобил, в който се твърди, че е имало оръжия, боеприпаси и голямо количество пари в брой. Други двама членове на Хамас са били убити от дрон, докато се опитвали да избягат от мястото на попадението.

От началото на войната на Западния бряг са убити над 650 палестинци, съобщи палестинското здравно министерство.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за незабавно спиране на операцията на Израел на Западния бряг.

А израелската армия съобщи, че е приключила продължилата един месец военна операция в градовете Хан Юнис и Дейр ал Бала в Южна Газа. В хода ѝ са убити над 250 екстремисти. Разрушени са тунели, използвани от Хамас, с обща дължина от 6 км, открити са и телата на шестима затворници.