Свят

Нова евакуация в централната част на Газа принуди стотици да търсят убежище

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор
Rafah Gaza AP Снимка: AP архив

Нова заповед за евакуация принуди хиляди палестинци да напуснат убежищата си в централната част на Газа. Пациенти на болницата в Дейр Ал Бала също бяха евакуирани. Четири училища, приютили разселени хора в района, също бяха евакуирани. Разселените лица се насочиха на запад към така наречената безопасна зона Муваси.

Получихме предупреждение да евакуираме болницата. Все още се лекуваме и се нуждаем от болкоуспокояващи. Къде да отидем? Къде да се лекуваме сега? Аз все още съм болна.

Адлия ал Нажар, болна жена

Болницата в Дейр ал-Бала е една от последните функциониращи лечебни заведения в Газа. Израел обвинява Хамас, че използва болниците за военни цели - твърдения, които се отричат от палестинските здравни служители.

Израелските заповеди за евакуация вече обхващат около 84 % от територията на Газа. ООН изчислява, че около 90 % от двумилионното население на Газа е било принудено да напусне домовете си.

Няма безопасно място за нас. Не знаем къде да отидем. Нашата съдба е да умрем тук.

Фатима ал-Аттар, жена, разселена от град Газа

Много от тях са били премествани многократно. Стотици хиляди хора са се събрали в импровизирани палаткови лагери по крайбрежието, където има малко или никакви обществени услуги.