Свят

Блинкен: САЩ не приемат дългосрочна окупация на Газа от Израел

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че „времето е от съществено значение“, за да се осигури прекратяване на огъня в Газа. Tой завърши деветата си обиколка в Близкия изток, където обаче все още не е постигнато споразумение между Израел и Хамас. 

Блинкен допълни, че сделката „трябва да бъде постигната в близките дни“, като повтори призива си към Хамас да приеме предложението, на което Израел вече се съгласи. Блинкен и посредниците от Египет и Катар възлагат надежди на предложението, което има за цел да намали различията между двете страни.

Хамас не участва пряко в тези преговори, но заяви, че последните представени условия се доближават твърде много до исканията на Израел. Една от основните пречки за постигане на споразумение е дългогодишното искане на Хамас за „пълно“ изтегляне на израелските войски от всички части на Газа, което според информация Израел е отхвърлил.

Съединените щати не приемат дългосрочна окупация на Газа от Израел. По-конкретно, споразумението е много ясно относно графика и местата на изтегляне на израелските отбранителни сили от Газа. Израел се съгласи с това.

Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ

Опасенията от регионална ескалация се увеличиха, след като Хизбула и Иран обещаха да отговорят, след като при нападение миналия месец в Техеран беше убит политическият лидер на Хамас Исмаил Хания. Това стана малко след като при израелски удар в Бейрут беше убит високопоставен командир на Хизбула. По-рано израелските военни съобщиха, че са открили телата на шестима заложници в южната част на Газа. Според израелските власти в момента в палестинската територия има 109 заложници, като се смята, че около една трета от тях са мъртви. Междувременно сраженията в централните и южните райони продължават, като има данни, че през последното денонощие са загинали най-малко 39 души.