Свят

Израел изпраща делегация за нови преговори за примирие в Газа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

САЩ, Катар и Египет призоваха Израел и палестинската ислямистка групировка Хамас да възобновят преговорите за прекратяване на огъня в ивицата Газа и споразумение за заложници срещу затворници на 15 август. „Дойде моментът да сключим примирието и сделката за освобождаване на заложници и задържани“, казаха в съвместно изявление президентът на САЩ Джо Байдън, президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси и емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани.

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху отговори на съвместното изявление, като каза, че ще изпрати делегация на всяко място, избрано за преговорите на 15 август, за да „финализира детайлите за прилагане на рамковото споразумение“, съобщиха вестниците „Таймс ъв Израел“ и „Аарец“. Сега се очаква отговорът на Хамас, който преди дни избра новия си лидер – Яхия Синуар, досегашен ръководител на групировката в ивицата Газа.

Междувременно хиляди палестинци, намерили временно убежище в източната част на град Хан Юнис бяха принудени отново да бягат, след като израелската армия нареди нови евакуации от района.

Заповедта обхваща големи части в самия град и околностите му, които по-рано през годината бяха опустошени от бомбардировки и наземни удари.

Четири пъти сме разселвани от източната зона на Хан Юнис. Всеки ден падат ракети, които ни убиват. Няма безопасно място в източната зона. Не знаем къде да отидем. Хората от източните райони избягаха на други места, а ние търсим място, където да скрием децата ни.

Гази Абу Дака – разселен от източната част на Хан Юнис

Споразумението за примирие, се основава на план, изложен през май от Байдън, за прекратяване на конфликта в три етапа, като се започне с пълно и неограничено прекратяване на огъня от 6 седмици.

10 месеца след израелската въздушна и сухопътна офанзива, управляваното от Хамас министерство на здравеопазването в Газа казва, че повече от 39 600 души са загинали в палестинската територия.