Свят

Италия призова за деескалация на напрежението в Близкия Изток

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

В Ливан живеят 4000 италианци и наш приоритет е да защитим както тях, така и италианските войници, разположени в страната. Готови сме за всеки сценарий, ако ситуацията се влоши. Това послание отправи италианският външен министър Антонио Таяни от трибуната на парламента.

Той следи отблизо ситуацията, като същевременно призова регионалните играчи да успокоят напрежението.

Миналата неделя Таяни свика среща на колегите си от Г-7, за да обсъди продължаващата криза. Групата изрази подкрепа за плана на президента на САЩ Джо Байдън за спиране на огъня в Газа.

Рядко сме виждали по-напрегната ситуация – ако си помислим, че Русия изпрати оръжия на Иран, това ясно показва, че има фронт, противоположен на нашия. Западният, който зачита международното право и е ангажиран със защитата на жертвите на войната, трябва да гарантира постигането на мир. Това е част от усилията на правителството на Мелони на национално, европейско и международно ниво.

Емануеле Лоперфидо – член на парламентарната комисия за външните работи ("Италиански братя")

Опозиционни партии критикуваха Израел и правителството на Мелони, че не са признали палестинската държава.

Това правителство е страхливо! Три пъти имаше възможност да признае палестинската държава и да прекрати тази военна офанзива, но не го направи по време на Общото събрание на ООН. Италианското правителство и американската администрация са съучастници във всичко това, те действаха страхливо.

Джузепе Конте – лидер на Движение "Пет звезди"

Последната ескалация – и в Ливан, и в Иран – изглежда доведоха до застой в преговорите за прекратяване на огъня в Газа.

Нито Израел, нито Иран се стремят към тотална война, въпреки че не изглежда много вероятно да се вслушат в призивите за сдържаност.