Свят

Израел удари Хизбула в Ливан, хиляди почетоха загиналите деца в Голанските възвишения

От Euronews България Euronews България

От края на миналата седмица Близкият изток се подготвя за потенциално разпалване на насилието след като израелските власти съобщиха, че ракета от Ливан е ударила футболно игрище в контролираните от Израел Голански възвишения. Дванадесет деца на възраст между 10 и 16 години бяха убити.

Ударът породи опасения за по-широка регионална война между Израел и Хизбула, която отрича да е участвала в нападението. Израелският министър председател Бенямин Нетаняху предупреди, че групировката „ще плати висока цена за атаката". Той прекрати предсрочно визитата си в Съединените Щати и се върна в страната си в неделя.

В отговор на съботния удар израелските отбранителни сили удариха цели на Хизбула на ливанска територия, а "Хизбула" удари две израелски военни бази в неделя. Хизбула заяви, че също е нанесла удари. Нямаше незабавни съобщения за жертви. Междувременно, в неделя президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че Турция може да навлезе в Израел, макар че не уточни какъв вид намеса предлага. Други лидери също осъдиха атаката на Хизбула.