Свят

12 жертви при ракетен удар срещу игрище, за който Израел обвини Хизбула

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Най-малко 12 деца и младежи на възраст между 10 и 20 години са били убити при ракетна атака срещу футболно игрище в друзко село в контролираните от Израел Голански възвишения.

Ударът, най-смъртоносният срещу цел в Израел от началото на войната в Газа, породи опасения от по-широка ескалация в региона.

Ливанската шиитска групировка Хизбула заяви, че е обстрелвала военна база в Голанските възвишения като отмъщение за израелски атаки по село в Ливан, но отрече да стои зад удара по футболното игрище.

Но израелските военни бяха категорични, че според разузнавателни данни, с които разполагат, изстрелването на ракетата е извършено от "терористичната организация Хизбула".

Тази национална трагедия беше причинена от Хизбула, терористичната организация, която изстреля ракета към това футболно игрище. Нашите следователи изясниха, че ракетата е била "Фалак". Тя се произвежда в Иран и се доставя на Хизбула. Хизбула е единствената терористична организация в Ливан, която има на въоръжение ракети "Фалак".

контраадмирал Даниел Хагари – говорител на израелските сили за отбрана

Премиерът Бенямин Нетаняху се прибира по-рано от САЩ и свиква заседание на кабинета по сигурността. Той заяви, че ще има сериозен ответен удар срещу Хизбула.

А външният министър на Израел заяви, че страната се намира близо до пълномащабна война с Хизбула и Иран.

САЩ заявиха, че застават твърдо зад своя съюзник Израел след атаката по Голанските възвишения, а първият дипломат на ЕС Жозеп Борел осъди "кървавата баня" на футболното игрище в селището Мадждал Шамс.

През последните месеци Хизбула и израелската армия водят най-тежките боеве помежду си след Втората ливанска война през 2006 г.