Свят

Множество джамии в Ивицата Газа са разрушени от израелските сили

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Тежката водна криза и разрушаването на много джамии в ивицата Газа възпрепятстват палестинците да извършват молитвите си. Сега те са принудени да изминават дълги разстояния, за да намерят вода. От началото на войната между Израел и Хамас през октомври десетки джамии бяха разрушени в анклава, предимно от израелски въздушни удари. А водата е толкова оскъдна, че хората трябва да стоят на опашка дълго време, за да напълнят контейнерите си. 

 

Повечето джамии бяха бомбардирани. Когато хората искат да отидат на молитва, те трябва да се измият преди това. Вече нямаме нищо, което да ни насочва към ритуалите ни. 

Исмаил Ал-Гол

Липсата на питейна вода е влошило мрачните условия на живот и е повишило рисковете за здравето на хиляди хора, лишени от подслон, храна и лекарства, твърдят групите за помощ. 

 

Най-големият проблем е водата. Нямаме вода, за да можем  да се измием преди молитва. Също така нямаме и хубави дрехи, които да носим. В миналото се събуждахме рано всеки петък, за да се измием и облечем. Днес изобщо няма джамии. Вместо това се молим в палатки. 

Юсеф Бакрун

Световната здравна организация е документирала над 1000 нападения срещу здравни заведения в окупираната палестинска територия от 7 октомври насам. Агенцията на ООН също така призовава  за незабавно прекратяване на огъня и разрешаване на хуманитарен достъп до Газа. По данни на Министерството на здравеопазването на Газа, войната е отнела живота на повече от 38 600 души. За момента Анклава се намира в хуманитарна катастрофа, като по-голямата част от двумилионното население е разселено, а на територията е настъпил глад.