Свят

Жителите на Ивицата Газа страдат от недостиг на питейна вода

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Кризата с водата в Ивицата Газа засяга много хора в крайбрежния анклав. Това се случва на фона на горещото лято. Десетки мъже и деца се редят ежедневно на опашка в лагера Джабалия, в северната част на анклава, за да напълнят контейнерите си с вода, която се раздава от камион-цистерна. Способността на територията да доставя чиста вода е била почти унищожена от деветте брутални месеца на конфликт между Израел и Хамас. Това допълнително влошава мрачните условия на живот и е повишило рисковете за здравето на стотици хиляди хора, лишени от подходящ подслон, храна и лекарства според групите за помощ.

Температурите в Ивицата Газа продължават да се покачват, а разселените палестинци в лагера Джабалия настояват запада да им помогне с този проблем.

 

Страдаме от недостиг на вода, която дори не е годна за пиене. Всички кладенци бяха разрушени, тук всичко беше бомбардирано, децата ни умират, не могат да намерят вода за пиене. Нямаме нито вода, нито електричество, нито гориво. Нашите невинни деца страдат ежедневно.

Басам Ал-Хау, от Джабалия

Войната в Газа, която бе предизвикана от нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври миналата година, е отнела живота на повече от 38 600 души по данни на Министерството на здравеопазването на територията. То обаче не прави разлика между бойци и цивилни при преброяването си. Войната предизвика хуманитарна катастрофа в крайбрежната палестинска територия, като вследствие на конфликта беше разселена по-голямата част от над двумилионното население.