Свят

Израел нанесе удари по училище в Газа, има десетки загинали и ранени

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Най-малко 15 души са убити и десетки ранени при израелски удар по училище в бежанския лагер Нусейрат в централната част на Газа.

Училището, управлявано от Агенцията на ООН за палестинските бежанци, се е използвало като убежище за хора, разселени от войната.

Този, който отива в училището, за да се скрие от смъртта, не оказва съпротива. Не искаме нищо, само да сме в безопасност. Но нито едно място не е безопасно. Те вземат на прицел всичко.

Ум Фади ал-Зеер – разселена палестинка

Израелските военни заявиха, че са взели на прицел терористи, които са използвали учебното заведение за своя база.

Ударът дойде ден, след като 90 души бяха убити и над 300 ранени при една от най-смъртоносните атаки в Газа през 9-те месеца на войната.

А министърът на отбраната на Израел заяви, че преследването на палестинското ислямистко движение Хамас ще "продължи с години".

Хамас бива изтощавана всеки ден, плаща огромна цена и способностите й да се прегрупира и подсилва намаляват. В Рафа ние удряме командни пунктове, оръжейни складове, комуникационни помещения, места за производство на оръжия. По този начин се топят способностите на Хамас да се превъоръжава и прегрупира.

Йоав Галант – министър на отбраната на Израел

В северната част на Газа благотворителни организации са открили кухни, в които се готвят и раздават супи. Над 80% от населението на ивицата са разселени от военните действия, а много хора са принудени да се местят отново и отново.

Хуманитарни организации казват, че стотици хиляди палестинци живеят на ръба на глада.