Свят

Нетаняху: Не е абсолютно сигурно, че Мохамед Дейф е убит

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Премиерът на Израел каза, че "не е абсолютно сигурно", че вторият в командната йерархия на Хамас е бил убит при въздушен удар в южната част на Газа в събота.

Масираният удар срещу Ал-Мауаси, район, който израелските военни бяха обявили за безопасна зона, е бил насочен срещу Дейф.

 

Държавата Израел, чрез силите за отбрана и Шин Бет, атакува Газа с цел да отстрани Мохамед Дейф и неговия заместник Рафа Салама. Все още не сме абсолютно сигурни, че двамата са елиминирани, но искам да ви уверя че по един или друг начин ще стигнем до командните върхове на Хамас.

Бенямин Нетаняху – премиер на Израел

Местни здравни служители заявиха, че най-малко 90 души, включително деца, са били убити при удара.

Хамас отрече висшият му командир да е загинал.

Но Нетаняху каза, че започват да се появяват "пукнатини" в ръководството на Хамас, тъй като движението е изправено пред все по-интензивен израелски военен отговор.

А при израелски удар по къща в бежанския лагер Нусейрат в централната част на Газа са убити трима души – две жени и едно дете. Има и 10 ранени.

Израел започна кампанията си в Газа, след като бойци на Хамас нахлуха в Южен Израел и убиха около 1200 души на 7 октомври миналата година.

Оттогава израелските сухопътни офанзиви и бомбардировки са убили повече от 38 000 души в Газа.