Свят

Хамас прие предложението на САЩ за започване на преговори

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Групировката Хамас е приела предложението на САЩ за започване на преговори за освобождаване на израелски заложници. Това съобщи високопоставен източник от организацията пред Ройтерс. Войнстващата ислямистка групировка се отказа от искането си Израел първо да се ангажира с постоянно прекратяване на огъня, преди да подпише споразумението, и ще позволи преговорите да постигнат това по време на шестседмичния първи етап. Той добавя, че предложението може да доведе до рамково споразумение, което да сложи край на войната. От своя страна източник от преговорния екип на Израел заяви, че вече има реален шанс за постигане на споразумение.

Случващото се е в рязък контраст с предишни случаи, когато Израел е заявявал, че условията, поставени от Хамас, са неприемливи. Новото предложение гарантира, че посредниците ще подсигурят временно прекратяване на огъня, доставка на помощи и изтегляне на израелските войски, докато траят непреки преговори. Междувременно хуманитарната ситуация в Газа е критична. Хиляди палестинци в момента търсят убежище в спортния стадион "Ярмук" в град Газа, след като избягаха от подновената офанзива на израелските сили в източния квартал Шеджайя.

Бяхме разселени на повече от едно място. Събудихме се и открихме танкове пред вратата. Не взехме нищо със себе си.

Ум Башар

Същевременно отделни израелски въздушни удари убиха най-малко шестима души в централната част на палестинския анклав. За това съобщиха палестински болнични служители и лекари от болницата в Дейр ал Балах. Сраженията продължават и в други критични точки - южния град Рафа, Хан Юнис и близо до бежанския лагер Бурейдж. По-рано стана ясно, чес израелски изтребители са атакували обекти в Южен Ливан, които според военните са били използвани от Хизбула за нападения срещу Северен Израел.