Свят

Хизбула изстреля над 200 ракети срещу Израел

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Ливанската шиитска групировка Хизбула е изстреляла над 200 ракети по няколко военни бази в Израел в отговор на удар, при който загина един от нейните висши командири. Световните агенции цитират информация, разпространена от организацията.

Обстрелът е един от най-мащабните в продължаващия месеци конфликт по ливанско-израелската граница. Израелските въоръжени сили не са направили коментар. Но по-рано съобщиха, че са убили Мохамад Намех Насер, който е ръководил една от трите регионални дивизии на Хизбула в Южен Ливан.

Часове по-късно Хизбула изстреля десетки ракети "Катюша" и "Фалак" с мощни бойни глави към Северен Израел и окупираните Голански възвишения. В четвъртък ливанската групировка поднови ракетния обстрел.

Междувременно Израел обяви, че проучва отговора на Хамас на предложение, което включва споразумение за освобождаването на заложници и спиране на огъня в Газа.

"Преговарящите по заложническата сделка предадоха отговор на Хамас по въпроса за параметрите на подобно споразумение. Израел проучва отговора и на свой ред ще даде отговор на посредниците", се казва в изявление, разпространено от канцеларията на премиера Бенямин Нетаняху от името на разузнавателната служба Мосад.

Посредници, сред които Египет, Катар и САЩ, се опитват от месеци да осигурят спиране на огъня и освобождаването на 120-те заложници, които остават в плен в Газа, но дотук усилията им не са дали резултат.