Свят

Израел бомбардира цели в централната част на Газа и на Западния бряг

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Най-малко седем души са загинали при израелска бомбардировка в централна Газа. За жертвите съобщи министерството на здравеопазването на палестинския анклав, цитирано от световните агенции. Петима души, сред които две жени, са убити при удар по къща в бежанския лагер Нусейрат. Други двама цивилни са загинали при две отделни атаки срещу лагерите Бурейдж и Магази. Израелските сили са влезли в сблъсъци с еврейски заселници на окупирания Западен бряг, за да премахне незаконен заселнически охранителен пост.

Израел е подложен на международен натиск да спре разширяването на еврейските селища на Западния бряг, който палестинците искат да стане част от бъдещата им независима държава, наред с ивицата Газа.

А палестинци бежанци продължават да се местят от източната част на град Хан Юнис към други райони, подчинявайки се на заповедите за евакуация на Израел. Това означава, че израелските сили могат да подновят офанзивата срещу южния град, след като по-рано през годината бе обявено, че операциите там са приключили.

Службата за координация на хуманитарните въпроси подчертава, че евакуация от такъв мащаб само ще увеличи страданието на цивилните и ще засили хуманитарните им нужди. Хората са оставени пред невъзможния избор да се местят отново и отново – някои вероятно за втори или трети път, в райони, в които няма никакво място или услуги, или да останат в райони, в които се водят сражения.

Стефан Дюжарик – говорител на генералния секретар на ООН


А при израелски въздушен удар по централния град Деир ал Балах са били убити 8 души, сред които и 4 деца. Жертвите са разселени жители, напуснали временните си домове в източната част на Хан Юнис. Според здравните власти в Газа, от началото на войната убитите са близо 38 000, а ранените надхвърлят 87 000.